Το Cheesecake είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως. Έχει απαλή και δροσερή γεύση και παρασκευάζεται σε πολλές εκδοχές ,ανάλογα με τα τυριά της κάθε χώρας. Στα Ελληνικά σημαίνει κέικ τυριού, αποτελείται από τρείς στρώσεις από τις οποίες η παχύτερη περιλαμβάνει μείγμα μαλακών τυριών. Η βάση του είναι από μπισκότο και η επίστρωση του είναι από μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα.
Όποια κι αν είναι η προέλευση του, αποτελεί σίγουρα ένα αγαπημένο γλυκό το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί σε πολλές εκδοχές ανάλογα με το τυρί που μας αρέσει και τα φρούτα ή την μαρμελάδα που προτιμούμε.
Υλικά
Για τη βάση
- 220 γραμμάρια μπισκότα τύπου digest «Επιλογή μου»
- 100 γραμμάρια βούτυρο
- 50 γραμμάρια φουντουκιά
Για την κρέμα
- 500 γραμμάρια φρέσκο ανθότυρο «Επιλογή μου»
- 300 γραμμάρια. γιαούρτι στραγγιστό
- 80 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 4 ζελατίνες
- 50ml γάλα
Για το σερβίρισμα
- Μαρμελάδα φράουλα ή βύσσινο
Εκτέλεση
- Σε ένα πολυμηχάνημα ρίχνουμε τα μπισκότα και τα φουντούκια και αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία ανοιγόμενή φόρμα και πιέζουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά για να ισιώσει η επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 10 λεπτά, όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Εντωμεταξύ, βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολάκι με κρύο νερό να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το φρέσκο ανθότυρο, το γιαούρτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τις ζελατίνες αφού πρώτα έχουμε στύψει πολύ καλά, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Ρίχνουμε μέσα στο μίγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε, τέλος βάζουμε το ξύσμα λεμονιού.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη βάση του μπισκότου και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
- Αφού παγώσει το γλυκό, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με την μαρμελάδα της Επιλογής μας.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη