Το τσουρέκι είναι ένα αρωματικό ψωμί με πλούσια γεύση. Μυρίζει το σπίτι και η κουζίνα όταν βγαίνει από το φούρνο. Μοσχοβολά ο τόπος μαχλέπι και μαστίχα. Το αγαπάνε πολύ, μικροί και μεγάλοι. Το λατρέψαμε και είπαμε να του προσθέσουμε ένταση στη γεύση με γέμιση σοκολάτα και ξηρούς καρπούς. Μαμάδες το φτιάχνουν για τα παιδιά που λατρεύουν την σοκολάτα. Τρελαίνονται! Για όσους έχουν φτιάξει τσουρέκι πασχαλινό δεν χρειάζεται να έχουν άγχος. Το καλό τσουρέκι δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση ειδικά όταν είναι να φτιάξουμε γεμιστό τσουρέκι. Έχει τα μυστικά του. Το αποτέλεσμα όμως είναι εκπληκτικό σ’ αυτή την εναλλαγή γεύσεων ξηρών καρπών με τη σοκολάτα. Ο συνδυασμός αυτός είναι μοναδικός και υγιεινός. Μπορεί η σοκολάτα να είναι από μόνη της αρκετή για να δημιουργήσεις ένα εθιστικό γλυκό, όμως, όταν συνδυάζεται με άλλα υλικά η απόλαυση πολλαπλασιάζεται.
Υλικά
Για το προζύμι
- 75γρ. Νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή
- 250ml γάλα
- 200γρ. αλεύρι για τσουρέκι ή αλεύρι σκληρό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
Για τη ζύμη
- 250ml χυμό πορτοκάλι
- 300γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 3γρ. μαστίχα
- 2κ.γ. μαχλέπι
- Ξύσμα από δυο πορτοκάλια
- 1-1,2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι ή σκληρό αλεύρι
- 200γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση σοκολάτας
- 150γρ. σταγόνες κουβερτούρα
- 120γρ. βούτυρο
- 2 κουταλιές κακάο
- 2 κουταλιές ζάχαρη
Για την επάλειψη
- 1 αυγό
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά αφήνουμε όλα τα υλικά μας εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το προζύμι
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα ελάχιστα χλιαρό και προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
Για τη ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε, στη συνέχεια βάζουμε και τα αυγά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, ξύσμα πορτοκαλιού, μαχλέπι και τη μαστίχα αφού πρώτα την έχουμε χτυπήσει στο γουδί με μια κουταλιά ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το προζύμι και σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που κολλά ελάχιστα στα χέρια μας.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα ή στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη με τα χέρια μας το βούτυρο και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 3 ώρες περίπου σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί.
- Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας μεταφέρουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με τα χέρια μας και διπλώνουμε από κάθε πλευράεσωτερικά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 5-6 φορές.
Για τη γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει βάζουμε πάνω ένα μεταλλικό μπολ, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κακάο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη για τρία μεγάλα τσουρέκια. Χωρίζουμε ξανά το κάθε ένα σε άλλα τρία μέρη. Παίρνουμε ένα μπαλάκι και με ένα πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο.
- Aλείφουμε εσωτερικά με σοκολάτα και γυρνάμε σε ρολό. Δημιουργούμε τρία όμοια ρολά και πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε τα τσουρέκια μας για 30 λεπτά περίπου να φουσκώσουν. Αφού διπλασιαστούν ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη και αλείφουμε, πασπαλίζουμε προαιρετικά με φιλέ αμύγδαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε πετσέτα ή σε μια σχάρα για να κρυώσουν.
- Αφού κρυώσουν πολύ καλά κλείνουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη