Γίνεται τυρόπιτα χωρίς φύλλο και να είναι νόστιμη και αφράτη; Η απάντηση είναι ότι γίνεται στο άψε σβήσε και ιδιαίτερα όταν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να ετοιμάζεις φύλλα και ζύμες και σου ζητάνε να φτιάξεις τυρόπιτα. Σπέσιαλ ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι, ιδανικό υγιεινό κολατσιό για παιδιά, στην εργασία σου, στην εκδρομή. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα όλες τις ώρες, θες με τον καφέ, θες με μπύρα ή ακόμα και με κρασί!
Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που υπερηφανεύονται για την τυρόπιτα τους. Οι παλιές Ελληνίδες νοικοκυρές, την τυρόπιτα την φτιάχνανε σε ταψί με χειροποίητο φύλλο που ζυμώνεται μόνο με λάδι και ανοίγεται στο χέρι με πλάστη, βάζοντας όλη τους την δεξιοτεχνία για να πετύχουν λεπτότητα στο φύλλο. Αυτή η παρασκευή είναι χρονοβόρα αλλά οι νοικοκυρές αυτές είχαν την υπομονή να διαθέσουν όσο χρόνο χρειάζεται για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Φτιάχνανε πολλά και διαφορετικά είδη τυρόπιτας και στη συνέχεια την κόβανε σε κομμάτια για να την σερβίρουν.
Υλικά
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη