Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τυρόπιτα χωρίς φύλλο με γιαούρτι

06 Μάιος, 2021

Γίνεται τυρόπιτα χωρίς φύλλο και να είναι νόστιμη και αφράτη;  Η απάντηση είναι ότι γίνεται στο άψε σβήσε και ιδιαίτερα όταν δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να ετοιμάζεις φύλλα και ζύμες και σου ζητάνε να φτιάξεις τυρόπιτα. Σπέσιαλ ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι, ιδανικό υγιεινό κολατσιό για παιδιά, στην εργασία σου, στην εκδρομή.  Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα όλες τις ώρες, θες με τον καφέ, θες με μπύρα ή ακόμα και με κρασί!

Ένα θρεπτικό ορεκτικό με τα πιο αγνά υλικά όπως γάλα, αλεύρι, αυγό, τυρί ή φέτα και γιαούρτι που σου δίνουν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα που σε κάνει να μην αφήνεις ούτε ψίχουλο.

Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Ελλάδα που υπερηφανεύονται για την τυρόπιτα τους. Οι παλιές Ελληνίδες νοικοκυρές, την τυρόπιτα την φτιάχνανε σε ταψί με χειροποίητο φύλλο που ζυμώνεται μόνο με λάδι και ανοίγεται στο χέρι με πλάστη, βάζοντας όλη τους την δεξιοτεχνία για να πετύχουν λεπτότητα στο φύλλο. Αυτή η παρασκευή είναι χρονοβόρα αλλά οι νοικοκυρές αυτές είχαν την υπομονή να διαθέσουν όσο χρόνο χρειάζεται για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Φτιάχνανε πολλά και διαφορετικά είδη τυρόπιτας και στη συνέχεια την κόβανε σε κομμάτια για να την σερβίρουν.

Οι αρχαίοι πρόγονοι μας τις πίτες τις  φτιάχνανε σε μεταλλικές, ξύλινες ή από πηλό φόρμες. Τα δε υλικά της ζύμης ήταν γάλα, ελαιόλαδο, λίπος, τυρί, αυγά, μέλι, βότανα και ξηροί καρποί. Τις ονόμαζαν ανάλογα με το σχήμα και τα υλικά. Οι πίτες εξακολούθησαν να είναι στη λίστα των γευμάτων και στους επόμενους αιώνες, σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, απλά άλλαζαν μορφή από τόπο σε τόπο. 

Υλικά

4 αυγά

100ml ελαιόλαδο

400 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό «Επιλογή μου»

200ml γάλα «Επιλογή μου»

300 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. «Επιλογή μου» ή καλαμποκάλευρο

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ «Επιλογή μου»

500 γραμμάρια φέτα «Επιλογή μου»

6 φιλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Μια πρέζα αλάτι «Επιλογή μου»

Πιπέρι «Επιλογή μου»

Για πασπάλισμα

Φρυγανιά τριμμένη «Επιλογή μου»

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με  ένα σύρμα, στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και το γιαούρτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο , το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα.

Προσθέτουμε την μισή φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, ρίχνουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα θρυμματισμένη και ελάχιστη τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45-50 λεπτά.

Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη