Τα μυζηθροπιτάκια είναι από τις λιχουδιές που απλώνεις το χέρι σου μόλις βρεθούν μπροστά σου. Είναι υγιεινά, θρεπτικά και παρασκευάζονται εύκολα, σε λίγο χρόνο, αρκεί να έχεις μυζήθρα.
Στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούσαν δύο είδη, την γλυκιά και τη ξινομυζήθρα. Και οι δύο έχουν ιδιαίτερες γεύσεις και παράλληλα είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Οι νοικοκυρές προτιμούσαν την γλυκιά για τα πιτάκια και τα καλιτσούνια. Με ζάχαρη, κανέλα αλλά κυρίως με μέλι η γεύση τους απογειωνόταν. Φρόντιζαν να έχουν έτοιμη ζύμη για φύλο στο ψυγείο τους για κάθε στιγμή. Ώσπου να πεις κύμινο είχαν φτιάξει με το πλάστη το φύλο και το γέμιζαν με μυζήθρα. Για πότε τα πιτάκια τηγανιζόταν στο καυτό λάδι χαμπάρι δεν έπαιρνες.
Υλικά
Για το ζυμάρι
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 100mlελαιόλαδο
- 20γρ. αλάτι
- 20ml ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
- 30ml χυμό λεμόνι
- 500-550ml νερό
- Για την γέμιση
- 700 γρ. γλυκιά μυζήθρα (φρέσκο ανθότυρο)
- 1 αυγό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 5 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά για τη ζύμη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
- Σε ένα μπολ, λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα, το αυγό και το δυόσμο προαιρετικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά .
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη, με ένα λεπτό πλάστη ανοίγουμε φύλλο. Πιάνουμε το φύλλο κάθε φορά και από άλλο σημείο ώστε να γίνει στρογγυλό και καθώς το τυλίγουμε πάνω στο πλάστη πιέζουμε με τα δυο χεριά με περισσότερη πίεση από εσωτερικά προς εξωτερικά. Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα λεπτό φύλλο. Φυσικά μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο και με τη μηχανή ζυμαρικών.
- Στο μισό μέρος του φύλλου τοποθετούμε κατά διαστήματα μια κουταλιά από τη γέμιση, κλείνουμε με το άλλο μισό και κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπ ή με ένα ποτήρι τα τυροπιτάκια μας. Φυσικά μπορούμε να δώσουμε ότι σχήμα θέλουμε.
- Αφού τελειώσουμε με όλα τα τυροπιτάκια, τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές. Βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Μπορούμε να σερβίρουμε προαιρετικά με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα.
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης