PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Τυροπιτάρι Καρύστου με τουλουμοτύρι

εικονίδιο ημερομηνίας

04 Φεβρουάριος, 2021

Νόστιμο με ιδιαίτερη γεύση που την χαρίζει το ονομαστό τουλουμοτύρι από εκλεκτό γάλα που παρασκευάζεται εύκολα. Τι θες; Τυροπιτάρι; Σ’ ένα λεπτό είναι έτοιμο. Μαστόρισσες νοικοκυρές ανοίγουν το φύλλο σε δευτερόλεπτα με μικρό μπλάστρι (βέργα). Για το πότε στο φέρνουν στο πιάτο τεμαχισμένο να το δοκιμάσεις, χαμπάρι δεν παίρνεις.

Το μυστικό του είναι το φρέσκο τυρί που ωριμάζει σε αναποδογυρισμένα τομάρια ζώων μετά από κάποια κατεργασία απολύμανσης με αλάτι (τρεις μήνες) για να ψηθεί και να μην μαδάει και κουρέματος που έχουν υποστεί για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα. Αφού το τυρί μπει μέσα, ο ασκός δένεται, αλατίζεται εξωτερικά και ωριμάζει μέσα σε δροσερό και ελαφρώς αεριζόμενο χώρο δια ένα διάστημα τριών μηνών. Έτσι το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Το χρώμα του είναι υπόλευκο  και έχει μαλακή υφή. Οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν ως επιτραπέζιο, για τις σαλάτες και τα συνοδευτικά του ούζου, ή ως συνοδευτικό φρούτων.

 

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.

15 γραμμάρια ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

4 γραμμάρια μάγια

270 ml χλιαρό νερό

450 γραμμάρια Τουλουμοτύρι Καρύστου

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, δημιουργούμε μία λακκουβίτσα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μάγια. Σταδιακά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες, αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με ένα πλάστη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 25cm.

Ρίχνουμε στο μισό φύλλο το τουλουμοτύρι τριμμένο με το χέρι και κλείνουμε το άλλο μισό πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι ή κεντώντας το.

Μεταφέρουμε το τυροπιτάρι σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει αλεύρι μέχρι να τελειώσουμε και τα υπόλοιπα.

 Τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία και από τις δύο πλευρές μέχρι να χρυσίσει. Μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη