Το τζατζίκι στην Ελλάδα θεωρείται ο απόλυτα κυρίαρχος στα συνοδευτικά και κυρίως στα ψητά κρέατα. Είναι ίσως το πιο κλασικό ελληνικό ντιπ με βασικά υλικά το γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο. Από εκεί και πέρα μπορούμε να το απολαύσουμε προσθέτοντας μυρωδικά, μπαχαρικά, τουρσιά ακόμα και λαχανικά. Ένας καλός συνδυασμός είναι με ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο. Στην Κύπρο το τζατζίκι ονομάζεται ταλατούρι και φτιάχνεται με ξερό ή φρέσκο δυόσμο και χυμό από λεμόνι αντί για ξύδι.
Το πόσο εμείς στην Ελλάδα το έχουμε λατρέψει το ξέρουμε στα σουβλατζίδικα. Με σουβλάκι, γύρο με πίτα, με πατάτες τηγανιτές και παγωμένη μπύρα ή αναψυκτικό το απολαμβάνουμε μόνοι μας, με φίλους, με την οικογένεια σ’ ένα τραπέζι σε ψητοπωλεία σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την μυρωδιά του ψητού αρνιού το Πάσχα και το τζατζίκι στην μέση του πασχαλινού τραπεζιού. Επάξια βρίσκεται δίπλα σε λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, πιπεριές φλωρίνης, αλλά ακόμη και πατάτες.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη