Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τζιγεροσαρμάδες ή παπούδα

05 Φεβρουάριος, 2021

Στις Σέρρες αυτή την πεντανόστιμη λιχουδιά την λένε και παπούδα και την τιμούνε πέρα από το Πάσχα και την Τσικνοπέμπτη. Η μέρα αυτή αποτελεί το ουσιαστικό χρονικό ορόσημο από το οποίο αρχίζει η αποκριάτικη ευωχία. Είναι η Πέμπτη της «κρέτινης» εβδομάδας, με τα τραπέζια να είναι γεμάτα με καλομαγειρεμένα φαγητά.

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης οι Σερραίοι ανάβουν μεγάλες φωτιές σε αλάνες και πλατείες ώστε να ψήσουν τα κρέατα. Μια μυρωδιά η πόλη! Μόλις ολοκληρωθούν τα ψησίματα, κάποιοι τολμηροί παίρνουν φόρα και πηδούν πάνω από τις φλόγες. Στο τέλος κάποιος από την παρέα αναλαμβάνει τα προξενιά ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο.

Γενικότερα για τους βορειοελλαδίτες η νοστιμιά αυτή είναι συνηθισμένη και οι νοικοκυρές δεν κουράζονται να το φτιάχνουν μιας και δεν το λες εύκολο φαγητό. 

 

Υλικά

300 γραμμάρια συκώτι αρνίσιο

150 γραμμάρια μπόλια αρνιού

120 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα Λαμίας

1 ξερό κρεμμύδι

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

½  ματσάκι άνηθο

½  ματσάκι μαϊντανό

70ml ελαιόλαδο

2 αυγά

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα γεμίζουμε με νερό και ζεματάμε το συκώτι, σουρώνουμε αι ψιλοκόβουμε.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε το συκώτι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει. Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό.

Βάζουμε επίσης το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα.

Η μπόλια, αν  είναι σκληρή, βουτάμε για λίγο σε ζεστό νερό διαφορετικά αφήνουμε ως έχει.

Κόβουμε την μπόλια σε κομμάτια και βάζουμε δύο κουταλιές περίπου από τη γέμιση, κλείνουμε όπως του ντολμάδες.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό που έχουμε χτυπήσει.  Περιχύνουμε με ελάχιστο νερό, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να κάνει κρουστά.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης

Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

Ανακαλύψτε τα στα ράφια των καταστημάτων μας και online