Τα πιτάκια ή με την μορφή τραγανών φύλλων ή σαν χωριάτικη ζύμη, κρύβουν μέσα τους ένα σωρό γλυκούς ή αλμυρούς θησαυρούς, λόγω της μεγάλης ποικιλίας ποιοτικών υλικών που διαθέτει η ελληνική κουζίνα. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μπορεί να κρατούν σαν βασικό υλικό το ζυμάρι με τις όποιες διαφορετικές τεχνικές παρασκευάζεται σήμερα, έχουν όμως διαφοροποιηθεί σημαντικά ως προς το περιεχόμενο. Έτσι σήμερα κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει και την δική της χαρακτηριστική πίτα ή πιτάκια ανάλογα με τα τοπικά προϊόντα.
Υλικά
Για το φύλλο
- 200ml ελαιόλαδο
- 100ml άσπρο κρασί
- Ξύσμα από 1 πορτοκαλί
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 500 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ
- 20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
- 500 γραμμάρια χαλβά (με ξηρούς καρπούς ή ανάμεικτο)
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μπάλες, κόβουμε επίσης και 25 κομμάτια το χαλβά.
- Με ένα πλάστη, ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε στρογγυλό φύλλο τοποθετούμε στη μέση ένα κομμάτι χαλβά και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο ή με ένα κουπάτ ότι σχέδιο θέλουμε.
- Μεταφέρουμε τα χαλβαδοπιτάκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη