Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

05 Μάρτιος, 2021

Το πιο παλιό, σπιτικό, απλό, γρήγορο και εύκολο γλυκό είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα και την περίοδο της Σαρακοστής αλλά οι νοικοκυρές σήμερα συνηθίζουν να τον φτιάχνουν όλο το χρόνο. «Να βρίσκεται στο σπίτι» λένε οι παλιές νοικοκυρές. Έρχεται επίσκεψη η φίλη τους για καφέ ή τσάι; Μ’ ένα πιατέλο χαλβά σιμιγδαλένιο, με κανέλα στην κορυφή να μοσχοβολά, είναι ότι πιο απολαυστικό.

Παραδοσιακό γλυκό που σκορπά τις μυρωδιές του, από την στιγμή που το σιμιγδάλι βουτά στο καυτό λάδι για να αποκτήσει το χρυσορόδινο χρώμα, βγάζοντας τα γήινα αρώματα του. Ευωδιές της κανέλας, του πορτοκαλιού αναμειγνύονται με το καβουρντισμένο σιμιγδάλι που δεν σταματά να ρουφά το ζεστό σιρόπι.

 

Υλικά

  • 200ml ελαιόλαδο
  • 300 γραμμάρια  σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γραμμάρια σουσάμι
  • 1 κουταλάκι κανέλα Επιλογή μου
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 100 γραμμάρια καρυδόψιχα Επιλογή μου

Για το σιρόπι

  • 400ml χυμό πορτοκάλι
  • 400ml νερό
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια  μέλι
  • Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4- 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει με τη θερμοκρασία και αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, στη συνέχεια  προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σουσάμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει και να γίνει ένας πηχτός χυλός.
  6. Τέλος, βάζουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία φόρμα ή ένα ταψί και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
  7. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε για το σερβίρισμα. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store