Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

05 Μάρτιος, 2021

Το πιο παλιό, σπιτικό, απλό, γρήγορο και εύκολο γλυκό είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς. Έχει την τιμητική του την Καθαρά Δευτέρα και την περίοδο της Σαρακοστής αλλά οι νοικοκυρές σήμερα συνηθίζουν να τον φτιάχνουν όλο το χρόνο. «Να βρίσκεται στο σπίτι» λένε οι παλιές νοικοκυρές. Έρχεται επίσκεψη η φίλη τους για καφέ ή τσάι; Μ’ ένα πιατέλο χαλβά σιμιγδαλένιο, με κανέλα στην κορυφή να μοσχοβολά, είναι ότι πιο απολαυστικό.

Παραδοσιακό γλυκό που σκορπά τις μυρωδιές του, από την στιγμή που το σιμιγδάλι βουτά στο καυτό λάδι για να αποκτήσει το χρυσορόδινο χρώμα, βγάζοντας τα γήινα αρώματα του. Ευωδιές της κανέλας, του πορτοκαλιού αναμειγνύονται με το καβουρντισμένο σιμιγδάλι που δεν σταματά να ρουφά το ζεστό σιρόπι.

Δεν είναι γνωστό πότε και πως ήρθε στην Ελλάδα ο χαλβάς. Πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα. Οι χαλβατζήδες σήμερα είναι ελάχιστοι στην χώρα μας και εργάζονται σε σύγχρονα εργαστήρια. Ο παλιός παραδοσιακός χαλβατζής τα έκανε όλα μόνος του στο χαλβατζίδικο. Αγόραζε το σησάμι από τον παραγωγό, με βοηθούς το ξεφλούδιζε για να το ψήσει σε φούρνους και να βγάλει το ταχίνι που αποτελούσε το βασικό υλικό για το χαλβά. Με ταχίνι, ζάχαρη, γλυκόζη και τσουένι φτιάχνανε κοπιαστικά με τα χέρια τους, μέσα σε καζάνι, το ζεστό χαλβά.  Οι πλανόδιοι χαλβατζήδες τοποθετούσαν το χαλβά σε ολοστρόγγυλη τάβλα που κουβαλούσαν πάνω στο κεφάλι τους για να το πουλήσουν. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και το διωγμό του ελληνικού πληθυσμού, Μικρασιάτες χαλβατζήδες, κυρίως στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, ανέπτυξαν επιχειρηματικά την δραστηριότητα αυτή και δημιούργησαν επώνυμους Ελληνικούς χαλβάδες. 

Υλικά

200ml ελαιόλαδο

300 γραμμάρια  σιμιγδάλι χοντρό

100 γραμμάρια σουσάμι

1 κουταλάκι κανέλα Επιλογή μου

1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100 γραμμάρια καρυδόψιχα Επιλογή μου

Για σιρόπι

400ml χυμό πορτοκάλι

400ml νερό

500 γραμμάρια ζάχαρη

100 γραμμάρια  μέλι

Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και βράζουμε για 4- 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει με τη θερμοκρασία και αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι και καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί, στη συνέχεια  προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία κουτάλα μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ σκούρο χρώμα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σουσάμι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να το απορροφήσει και να γίνει ένας πηχτός χυλός.

Τέλος, βάζουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία φόρμα ή ένα ταψί και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε για το σερβίρισμα. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη