Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινή πορκέτα

13 Δεκέμβριος, 2024

Υλικά:

  • 5-6 κιλά χοιρινή πανσέτα, χωρίς κόκαλο, με δέρμα
  • χοντρό αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 κουταλιές μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι μαραθόσπορο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
  • 1 κουταλιά λευκό ξύδι
  • 1 καυτερό πιπεράκι ή ½ κουταλάκι Tabasco
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 150γρ. μπέικον
  • 100γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά χρησιμοποιήσουμε ένα καθαρό πανί και στεγνώνουμε πολύ καλά το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές.
  2. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και κάνουμε μασάζ. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες. Στη συνέχεια στεγνώνουμε ξανά από την υγρασία που θα έχει δημιουργηθεί.
  3. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα πιο χοντρά σημεία του χοιρινού, ώστε να ανοίξουμε το κομμάτι.
  4. Με ένα μυτερό μαχαίρι δημιουργούμε μικρές αλλά όχι βαθιές τρυπούλες σε όλη την επιφάνεια του χοιρινού, από την πλευρά που είναι το δέρμα.
  5. Στη συνέχεια ξεκινάμε την γέμιση: σε ένα multi ρίχνουμε την μουστάρδα, το μαραθόσπορο τον οποίο έχουμε σπάσει σε ένα γουδί, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ξύδι, το καυτερό πιπεράκι, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το μπέικον και την παρμεζάνα και πολτοποιούμε.
  6. Απλώνουμε σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του χοιρινού και ρολάρουμε πολύ σφιχτά.
  7. Με τον ειδικό σπάγκο για ψήσιμο δένουμε την πορκέτα πολύ καλά.
  8. Τοποθετούμε τη πορκέτα πάνω σε μία σχάρα και βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
  9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς, για περίπου 3 ώρες.
  10. Στη συνέχεια, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να γίνει κρατσανιστή η πέτσα.
  11. Όταν είναι έτοιμη, βγάζουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής και αφήνουμε για 10 λεπτά να ηρεμήσει.
  12. Κόβουμε τη πορκέτα σε φέτες και σερβίρουμε με ψητές πατάτες.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store