Υλικά:
- 1,5 κιλό χοιρινή σπάλα
- 100ml ελαιόλαδο
- 300ml μαύρη μπύρα
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 20ml καφέ espresso
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι μέλι ή πετιμέζι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το ταψί
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 πατάτες
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 200γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε την χοιρινή σπάλα και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και μεταφέρουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, την μπύρα, την μουστάρδα, τον καφέ, το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη ρίγανη και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
- Περιχύνουμε το χοιρινό και κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 30 λεπτά να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία.
- Απλώνουμε πάνω στο πάγκο ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και πάνω αντικολλητικό χαρτί.
- Βάζουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες, τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα σκόρδα ολόκληρα.
- Τοποθετούμε πάνω το χοιρινό και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Κλείνουμε πολύ καλά σε πακέτο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή μία γάστρα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 2 ώρες.
- Αφού έχει περάσει ο χρόνος, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε την γραβιέρα σε μεγάλα κομμάτια, ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Κόβουμε το χοιρινό σε φέτες και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία
Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης