Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 3 κουταλιές αλεύρι
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 200ml κόκκινο κρασί ξηρό
- 2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
- 200γρ. ψιλοκομμένη τομάτα
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανo
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 4 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 1 κουταλιά πετιμέζι ή 1 μέλι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, πλένουμε το χοιρινό και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίζουμε απ' όλες τις πλευρές με το αλεύρι.
- Σε μία μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια χοιρινού απ’ όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τα καρότα και την ψιλοκομμένη τομάτα και αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε το δεντρολίβανο, τοn μαϊντανό, τη ρίγανη, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα, για περίπου 1,5 ώρα.
- Παρατηρούμε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να προσθέσουμε ελάχιστο νερό.
- 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε το πετιμέζι.
- Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να μελώσει για 10 λεπτά και σερβίρουμε ιδανικά με πουρέ πατάτας.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη