Υλικά:
- 700γρ. χοιρινό σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 400γρ. τριμμένη τομάτα
- ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- 400γρ. πένες
Για την κρέμα φέτας:
- 150γρ. φέτα
- 5 κουταλιές γάλα
- πιπέρι
- ξερή ρίγανη
Εκτέλεση:
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια από το χοιρινό.
- Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις τομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μια κούπα ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό.
- Μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1 ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα εάν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο νερό.
- Τέλος, βράζουμε τις πένες σε αρκετό αλατισμένο νερό, για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία και σουρώνουμε.
- Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά για να δέσουν οι πένες με την σάλτσα.
- Εντωμεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα φέτας: σε ένα multi βάζουμε τη φέτα, το γάλα, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις πένες με το χοιρινό και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα φέτας.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη