Οι Απόκριες βρίσκονται πλέον προ των πυλών και το παραδοσιακό χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία από τις γεύσεις τις συνυφασμένες με την εορταστική και χαρούμενη αυτή περίοδο. Αν, για παράδειγμα, βρεθείτε στην Αμφίκλεια της Φθιώτιδας την Κυριακή της Τυρινής, όχι μόνο θα δείτε να παρασκευάζεται από το πρωί, αλλά θα έχετε την ευκαιρία και να δοκιμάσετε το κοντοσούβλι-γίγας, μήκους 120 μέτρων, το οποίο δίνει τον τόνο στο αποκριάτικο σκηνικό, αλλά και την εξαίσια μυρωδιά και γεύση, που μόνο στη Ρούμελη -που φημίζεται για τις σούβλες της- γνωρίζουν πώς να επιτύχουν. Το ιδιαίτερο αυτό κοντοσούβλι ψήνεται στα κάρβουνα, που δημιουργούνται από την μεγάλη αποκριάτικη φωτιά του «Χέι», στην κεντρική Πάνω Πλατεία της κωμόπολης, γύρω από την οποία εξελίσσεται γλέντι και χορός. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις λατρευτικές τελετές για τον θεό Διόνυσο, ναός του οποίου υπήρχε στην πόλη, σύμφωνα με τον Παυσανία. Το κοντοσούβλι, ωστόσο, αποτελεί απαραίτητο έδεσμα και για το πασχαλινό τραπέζι, μαζί με το κλασσικό κοκορέτσι, για όσους δεν αγαπούν το ψητό αρνάκι, ενώ και τα Χριστούγεννα κάνει αισθητή την παρουσία του στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι, όπως συμβαίνει στον Γοργοπόταμο, όπου μετά την Λειτουργία και αφού οι συγχωριανοί ανταλλάξουν ευχές στο προαύλιο της εκκλησίας, κάθε οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της, κοντά στο αναμμένο τζάκι, όπου αρχικά σερβίρεται το ελληνικό καφεδάκι, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και στην συνέχεια έρχεται στο τραπέζι το κοντοσούβλι και το χοιρινό.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης