Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό κοντοσούβλι

09 Φεβρουάριος, 2022

Οι Απόκριες βρίσκονται πλέον προ των πυλών και το παραδοσιακό χοιρινό κοντοσούβλι είναι μία από τις γεύσεις τις συνυφασμένες με την εορταστική και χαρούμενη αυτή περίοδο. Αν, για παράδειγμα, βρεθείτε στην Αμφίκλεια της Φθιώτιδας την Κυριακή της Τυρινής, όχι μόνο θα δείτε να παρασκευάζεται από το πρωί, αλλά θα έχετε την ευκαιρία και να δοκιμάσετε το κοντοσούβλι-γίγας, μήκους 120 μέτρων, το οποίο δίνει τον τόνο στο αποκριάτικο σκηνικό, αλλά και την εξαίσια μυρωδιά και γεύση, που μόνο στη Ρούμελη -που φημίζεται για τις σούβλες της- γνωρίζουν πώς να επιτύχουν. Το ιδιαίτερο αυτό κοντοσούβλι ψήνεται στα κάρβουνα, που δημιουργούνται από την μεγάλη αποκριάτικη φωτιά του «Χέι», στην κεντρική Πάνω Πλατεία της κωμόπολης, γύρω από την οποία εξελίσσεται γλέντι και χορός. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις λατρευτικές τελετές για τον θεό Διόνυσο, ναός του οποίου υπήρχε στην πόλη, σύμφωνα με τον Παυσανία. Το κοντοσούβλι, ωστόσο, αποτελεί απαραίτητο έδεσμα και για το πασχαλινό τραπέζι, μαζί με το κλασσικό κοκορέτσι, για όσους δεν αγαπούν το ψητό αρνάκι, ενώ και τα Χριστούγεννα κάνει αισθητή την παρουσία του στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι, όπως συμβαίνει στον Γοργοπόταμο, όπου μετά την Λειτουργία και αφού οι συγχωριανοί ανταλλάξουν ευχές στο προαύλιο της εκκλησίας, κάθε οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της, κοντά στο αναμμένο τζάκι, όπου αρχικά σερβίρεται το ελληνικό καφεδάκι, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και στην συνέχεια έρχεται στο τραπέζι το κοντοσούβλι και το χοιρινό.

Όπως μαρτυρά και το όνομά του, πρόκειται για «πέρασμα» μικρών κομματιών κρέατος -διαμέτρου 3,5-5 εκ. περίπου- σε κοντές σούβλες μήκους 55 εκ., τις οποίες έμπειροι ψήστες γυρίζουν στην ψησταριά με το χέρι. Για το κοντοσούβλι εκτός από το χοιρινό, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε διάφορα είδη κρεατικών, όπως το αρνί, το ζυγούρι, η προβατίνα, το μοσχάρι και το κοτόπουλο. Το σωστό μαρινάρισμα, το σωστό κόψιμο ως προς το μέγεθος, το σωστό σούβλισμα, η κατάλληλη σούβλα και βέβαια ο αδιάλειπτος έλεγχος της φωτιάς, αποτελούν βασικά μυστικά επιτυχίας για το τέλειο κοντοσούβλι, εκτός αν τα συμπτίξετε στο εξής ένα, που δεν είναι άλλο από την προσεκτική μελέτη και την κατά γράμμα εκτέλεση της συνταγής που ακολουθεί.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μέτρια κομμάτια (μπούτι ή λαιμός)

1 ξερό κρεμμύδι

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κόκκινη

5 ντοματίνια

80ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

50ml άσπρο κρασί

1 κουτάλια μουστάρδα

1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά

1/2 κουταλάκι Θυμάρι ή ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Μεταφέρουμε τα κομμάτια του χοιρινoύ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα ντοματίνια κομμένα σε μέτρια κομμάτια.

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, την μουστάρδα, την πάπρικα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Σε μεταλλικές σούβλες περνάμε εναλλάξ  τα υλικά.

Τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 2 ώρες.

Αφού περάσει ο χρόνος, ξετυλίγουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store