Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό λεμονάτο στη γάστρα

14 Ιούνιος, 2022

Αποδεδειγμένα, το χοιρινό είναι το αγαπημένο κρέας των ελληνικών νοικοκυριών. Είναι το κρέας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο  αν και είναι παρεξηγημένο από πολλούς λαούς και θρησκείες. Πρωταγωνιστεί σε απίστευτη μεγάλη λίστα φαγητών της ελληνικής κουζίνας. Αποτελεί τη βάση για ένα γρήγορο σνακ, το απολαμβάνουμε ως κιμά στο περίφημο παστίτσιο, μουσακά ή με μακαρόνια, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στο τηγάνι ή στη γάστρα.

Το χοιρινό λεμονάτο στη γάστρα είναι ένα πιάτο σε τραπεζώματα και γιορτινές εκδηλώσεις. Από τη μια η γάστρα ως μαγειρικό σκεύος, καταφέρνει πετυχημένα να κάνει το φαγητό μας λουκούμι και να αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις με τον αργό ρυθμό που ψήνει το φαγητό. Στη γάστρα δεν χρειάζεται να ανακατεύεις τα υλικά συνέχεια και είναι ιδανικό σκεύος για κρέατα όταν θέλουμε να είναι ζουμερά.

 

Υλικά

  • 4 χοιρινές μπριζόλες καρέ
  • 6 μεγάλες  πατάτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κουταλιές πρόβειο βούτυρο

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες  σε χοντρές φέτες. Αδειάζουμε στην γάστρα και πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι.
  2. Αφού πλύνουμε τις μπριζόλες σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές και τοποθετούμε πάνω στις πατάτες.
  3. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε διάφορα σημεία ρίχνουμε μικρά κομμάτια βούτυρο.
  4. Προσθέτουμε μία κούπα νερό και σκεπάζουμε την γάστρα.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1,5 ώρα.
  6. Όταν περάσει ο χρόνος,  ανοίγουμε την γάστρα, περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού και ελέγχουμε τα υγρά.
  7. Γυρνάμε τις μπριζόλες και από την άλλη πλευρά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς.
  8. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store