PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό με καραμελωμένα κρεμμύδια και μήλα

εικονίδιο ημερομηνίας

22 Δεκέμβριος, 2020

Στη σύγχρονη ελληνική μαγειρική σημαντικό ρόλο έχει το κρέας. Μπορεί να είναι στοιχείο της καθημερινή διατροφής αλλά με τους σοφούς και ευεργετικούς συνδυασμούς του έχει την τιμητική του σε τραπεζώματα και γιορτινές εκδηλώσεις.

Στο δωδεκαήμερο μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων, το χοιρινό κρέας είναι το κύριο πιάτο στα οικογενειακά και γιορτινά τραπεζώματα. Είναι οι μέρες αυτές που τους θέλει όλους στο τραπέζι μαζί με τον πατέρα και την μάνα, μαζί με τον παππού και την γιαγιά, μαζί με στενούς συγγενείς και αγαπητούς φίλους.

Από τα αρχαία χρόνια αυτές τις τελευταίες μέρες του χρόνου υπάρχει η συνήθεια της θυσίας του χοίρου. Συνήθεια που κατάφερε να επιβιώσει πολύ εύκολα στα βυζαντινά χρόνια και να παραμείνει μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα γνωστή ως χοιροσφάγια ή γουρονοχαρά.

Το χοιρινό με μήλα μπορεί να εντυπωσιάσει και να κερδίσει με τη δική του γεύση  τους καλεσμένους σας. 

Υλικά

Για χοιρινό

2 κιλά χοιρινό  σπάλα σε μεγάλα κομμάτια

100ml ελαιόλαδο

100ml άσπρο κρασί

250ml χυμό μήλο

250ml νερό (ζεστό)

1 κύβο κοτόπουλο

2 φύλλα δάφνης

2-3 κόκκους πιπέρι

Αλάτι πιπέρι

Για καραμελωμένα κρεμμύδια

3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες

40ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά καστανή ζάχαρη

4 μήλα κομμένα σε φέτες με τη φλούδα

Για σάλτσα

60ml νερό

2 κουταλιές κόρν φλάουερ

1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χοιρινό, γυρνάμε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το χυμό μήλου και το νερό που μέσα έχουμε διαλύσει τον κύβο κοτόπουλου. Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπέρι  και αλατίζουμε. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε ταψί μαζί με τη σάλτσα και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για δυο ώρες.

Εντωμεταξύ, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφού περάσουν δυο ώρες, ανοίγουμε το χοιρινό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα ξεσκέπαστο.

Δέκα λεπτά πριν τελειώσουμε το μαγείρεμα βγάζουμε από το φούρνο και στρώνουμε τα μήλα γύρο από το χοιρινό. Διαλύουμε το κόρν φλάουερ στο νερό και περιχύνουμε το φαγητό, ρίχνουμε διάσκορπα το βούτυρο και ξανά βάζουμε στο φούρνο.

Μπορούμε να κόψουμε σε φέτες το χοιρινό και να σερβίρουμε με τη σάλτσα και τα μήλα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη