Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό με καρότα στην κατσαρόλα

01 Μάρτιος, 2023

Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας αποτελούν την πλέον αγαπημένη και εμβληματική κατηγορία φαγητών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και είναι ίσως ακριβώς αυτή η δημοφιλία τους ο πιθανός λόγος που τονίζουμε το σκεύος παρασκευής, πράγμα που δεν συμβαίνει για παράδειγμα με το τηγάνι ή το ταψί,  για τα τηγανητά και τα ψητά αντιστοίχως.

Από τα τσικάλια των παλαιότερων εποχών, έως τις σύγχρονες χύτρες ταχύτητος και από τα κάθε είδους όστρακα, που φιλοξενούσαν τα πρώτα μαγειρέματα του ανθρώπου έως τα μεταγενέστερα πήλινα και τα σύγχρονα ανοξείδωτα σκεύη, το φαγητό που βγαίνει από τα σπλάχνα της φιλόξενης κατσαρόλας είναι ένα comfort food, καθώς συνήθως τρώγεται ζεστό, προσφέρεται για επικές "βούτες" στα πεντανόστιμα ζουμάκια του -άλλωστε μην ξεχνάτε ότι η μαεστρία του μαγειρευτού συμπυκνώνεται στη φράση "έμεινε με το λαδάκι του"- και βέβαια συγκεντρώνει στην ταυτότητά του τα εκλεκτότερα υλικά όχι μόνο της εποχής αλλά και της περιοχής.

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 καρότα κομμένα σε φέτες
  • 150 ml άσπρο κρασί
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • 1 κουταλάκι αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε την ρίγανη και 1,5 κούπα ζεστό νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
  5. Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και διαλύουμε μέσα το αλεύρι. Περιχύνουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store