Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 150ml κόκκινο κρασί
- 500γρ. τριμμένη τομάτα
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουταλάκι ρίγανη
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- 400γρ. μανέστρα
Για το σερβίρισμα:
- Κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή ξηρό ανθότυρο τριμμένα
Εκτέλεση:
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το χοιρινό. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και τα φύλλα δάφνης.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε την τριμμένη τομάτα, την ρίγανη, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Συμπληρώνουμε με μία κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
- Αφού είναι έτοιμο, αδειάζουμε σε ένα ταψί το χοιρινό με τη σάλτσα και ρίχνουμε τη μανέστρα. Συμπληρώνουμε με 1 λίτρο ζεστό νερό και διορθώνουμε το αλάτι.
- Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
- Τέλος, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά ώσπου να πάρει χρώμα.
- Σερβίρουμε με αρκετό τριμμένο τυρί της επιλογής μας.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη