Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χοιρινό με μελιτζάνες και στάρι

03 Ιούλιος, 2023

Ο συνδυασμός λαχανικών με κρέας δίνει πάντα πετυχημένα πιάτα. Στην παραδοσιακή ελληνική γαστρονομία, σε εποχές που δεν κυριαρχούσε το κρέας στα καθημερινά γεύματα, συνήθιζαν να νοστιμεύουν πιάτα με λαχανικά, με λίγο χοιρινό κρέας που να έχει λίπος. Αυτό το λίγο κρέας που έμπαινε στην κατσαρόλα μαζί με τα άλλα υλικά, απογείωνε γευστικά το φαγητό. Από την άλλη, η χρήση του μαγειρεμένου σταριού είναι ευρέως διαδεδομένη και κυριαρχεί σε πολλά πιάτα στη κουζίνα της Μεσογείου, στην Κρήτη και την Κύπρο. Παρ’ όλο που είχε ξεχαστεί από τα ελληνικά νοικοκυριά, τελευταία κάνει την εμφάνιση του ως σούπερ τροφή.  

 

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 100ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 4-5 φύλλα δάφνης
  • ½ κουταλάκι κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ. πλιγούρι ή χόντρο (σπασμένο στάρι)
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια, σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο καθώς και το σκόρδο, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
  3. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και τον πελτέ. Σοτάρουμε για να βγάλει τα αρώματα του.
  4. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  5. Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες, το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
  6. Προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
  7. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλα κομμάτια και σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
  8. Την συνέχεια, βάζουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά, προσθέτουμε το πλιγούρι, συμπληρώνουμε με μισή κούπα νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά.
  9. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να σταθεί πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store