Για αυτούς που έχουν πάθος στη μαγειρική, το χοιρινό με μήλα είναι μια ενδιαφέρουσα και εξαιρετική συνταγή για ένα νόστιμο πιάτο που θα εντυπωσιάσει όσους βρεθούν στο τραπέζι. Απόλυτα χειμωνιάτικο, ζεστό και υπέροχο φαγητό που ταιριάζει η ήπια γεύση του χοιρινού με τη γλυκόξινη γεύση των μήλων.
Το ότι το χοιρινό κρέας συνδυάζεται με πληθώρα υλικών είναι μια από τις αιτίες που το έφερε στην κορυφή της κατανάλωσης σε σχέση με άλλα κρεατικά στην ελληνική αγορά. Είναι οικονομικό, προσιτό σε όλους, και μια τροφή γεμάτη ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο! Για τους κρεατοφάγους μπορεί να είναι στοιχείο της διατροφής τους αλλά με έξυπνους και ευεργετικούς συνδυασμούς έχει την τιμητική του σε οικογενειακά τραπεζώματα και γιορτινές εκδηλώσεις για όλους μας.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 100 ml άσπρο κρασί
- 1 πράσινο μήλο κομμένο σε φέτες
- 1 κόκκινο μήλο κομμένο σε φέτες
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1/2 κουταλάκι μέλι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δύο κούπες ζεστό νερό.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
- 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο το φαγητό, ρίχνουμε τα μήλα.
- Παίρνουμε περίπου μισή κούπα ζωμό από το φαγητό και διαλύουμε την μουστάρδα και το μέλι.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Σερβίρουμε ιδανικά με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης