Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό λαιμός ή σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 500γρ. σταφύλια λευκά χωρίς κουκούτσια
- 4 πατάτες
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150ml λευκό κρασί
- ⅓ κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλάκι μουστάρδα
- 1 κουταλάκι μέλι
- χυμό από μισό λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 50ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2-3 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τη ρίγανη.
- Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το χοιρινό σε ένα ταψί ή σε γάστρα, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε στο ταψί.
- Προσθέτουμε τα σταφύλια, τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μία κούπα νερό.
- Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας και οι πατάτες.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη