Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο σε μέτριες μερίδες
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 200ml κόκκινο κρασί
- 400γρ. ψιλοκομμένη τομάτα
- ½ κουταλάκι ρίγανη ή θυμάρι
- ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκους μπαχάρι
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- 400γρ. χυλοπίτες
Για το σερβίρισμα:
Εκτέλεση:
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια από το χοιρινό.
- Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις τομάτες και τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε μια κούπα ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό.
- Μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο νερό.
- Τέλος, βράζουμε τις χυλοπίτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία και σουρώνουμε.
- Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά να δέσουν οι χυλοπίτες με την σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με αρκετό τριμμένο τυρί, κομμάτια χοιρινό και μπόλικη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη