Υλικά:
Για το χοιρινό:
- 1,5 κιλό χοιρινή πανσέτα με δέρμα, ανοιγμένη για ρολό
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1κ.γ. μουστάρδα
- 1κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
Για τη γέμιση:
- 300γρ. μανιτάρια λευκά
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
- 1κ.σ. βούτυρο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100ml λευκό κρασί
- ½κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
- 60γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 60γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
- 50γρ. σταφίδες μαύρες ή ξανθές
- 2κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ψήσιμο:
- 1 κιλό πατάτες baby
- 1κ.γ. μουστάρδα
- ξύσμα λεμονιού
- χυμό από μισό λεμόνι
- ½κ.γ. θυμάρι ή ρίγανι
- 100ml λευκό κρασί
- 1κ.γ. μέλι
- 1φλ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Απλώνουμε το χοιρινό στον πάγκο εργασίας με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω και το χαράζουμε ελαφρά, αν χρειάζεται, για να ανοίγει καλύτερα.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με πάπρικα και θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη να μαριναριστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και το θυμάρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη φρυγανιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο χοιρινό, αφήνοντας 2–3cm από τις άκρες. Τυλίγουμε το κρέας δημιουργώντας σφιχτό ρολό και δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Αλείφουμε εξωτερικά με ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.
- Τυλίγουμε το ρολό με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 1,5 ώρα.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τις πατάτες. Τις πλένουμε καλά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Σε multi βάζουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα, το χυμό, το θυμάρι, το κρασί, το μέλι, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε με τα χέρια.
- Ξετυλίγουμε το ρολό και το μεταφέρουμε στο ταψί μαζί με τα υγρά του. Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατάτες μαζί με τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1,5 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά γυρνάμε στο γκριλ για να ξεροψηθεί.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να σταθεί, αφαιρούμε τον σπάγκο, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη