Υλικά:
Για την πανσέτα
- 2 κιλά χοιρινή πανσέτα χωρίς δέρμα, χωρίς κόκαλο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την σώς
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1 κουταλάκι μέλι
Για το καραμέλωμα
- 150γρ. ξηρούς καρπούς ( mix ξηρούς καρπούς ή μόνο αμύγδαλα ωμά)
- 150γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε το κομμάτι την πανσέτα και στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Στην συνέχεια αφήνουμε στον πάγκο για μισή ώρα να έρθει σε φυσιολογική θερμοκρασία. Απλώνουμε ένα μεγάλο φύλλο αντικολλιτικό χαρτί και κλείνουμε την πανσέτα. Σκεπάζουμε και με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες.
- Εντωμεταξύ, καραμελώνουμε τους ξηρούς καρπούς. Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε τους ξηρούς καρπούς και καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, στη συνέχεια αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλιτικό τηγάνι και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει, χαμηλώνουμε για λίγο την θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζάχαρη κατά διαστήματα ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλιτικό χαρτί και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει εντελώς. Αφού έχει παγώσει θρυμματίζουμε σε χοντρά κομμάτια σε γουδί ή σε multi.
- Αφού έχουν περάσει 2 ώρες που ψήνετε η πανσέτα, βγάζουμε από τον φούρνο και ξεσκεπάζουμε. Ανακατεύουμε την μουστάρδα με το μέλι και αλείφουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια. Ξανά βάζουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και ενώ είναι ζεστό τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια τους θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς.
- Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης