Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χουνκιάρ μπεγεντί

27 Ιούλιος, 2023

Το χουνκιάρ μπεγεντί είναι όντως ένα μοναδικής νοστιμιάς πιάτο, που αποτελείται από δύο ξεχωριστές παρασκευές, οι οποίες έρχονται σε ευτυχισμένου γάμου κοινωνία, με τον πουρέ μελιτζάνας να υποδέχεται στη βελούδινη αγκαλιά του το κοκκινιστό κρεατάκι με τα μπόλικα μπαχαρικά του. 

Υλικά

Για το κοκκινιστό

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα ή ελιά κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλιές πελτέ
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλλα
  • ½ κουταλάκι πάπρικα καυτερή
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 5 μελιτζάνες φλάσκες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια το μοσχάρι. Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα.
  2. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
  3. Βάζουμε τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε μια κούπα ζεστό νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να καλοψηθεί το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Παρακολουθούμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο νερό.
  5. Πλένουμε τις μελιτζάνες, σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και ψήνουμε σε κάρβουνα ή στο γκάζι ή στο φούρνο.
  6. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν και στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και κρατάμε στην άκρη.
  7. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 1 λεπτό. Βάζουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  8. Αφού πήξει η κρέμα αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε απαλά.
  9. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τον πούρε μελιτζάνας και πάνω το κοκκινιστό μοσχάρι.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store