Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο σε όλες τις γωνιές του χριστιανικού κόσμου, διατηρώντας παραδόσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι και τα γιορτινά τραπεζώματα με ιδιαίτερο βάρος στο μενού. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη το μενού περιλαμβάνει χοιρινό κρέας, λουκάνικα, απάκια, σύγκλινο, τσιγαρίδες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ με διαφορετικές γεύσεις. Στα αστικά κέντρα προτιμούσαν μια καλοψημένη και ζουμερή γεμιστή γαλοπούλα. Κεντρική θέση στο τραπέζι έχουν οι σαλάτες. Είναι το διαφορετικό πιάτο που η νοικοκυρά φροντίζει να το δένει με το κυρίως μενού στο γεύμα. Μια πρόταση για αυτή την μεγάλη γιορτή είναι η κοτοσαλάτα. Είναι μια νόστιμη, εμφανίσιμη και λαχταριστή σαλάτα που ξεπερνά το ρόλο ενός απλού συνοδευτικού στο γεύμα. Επίσης μπορεί να πρωταγωνιστήσει σ’ ένα μπουφέ σε πάρτι και να αποτελέσει ένα πεντανόστιμο ελαφρύ γεύμα διαίτης.
Υλικά:
Για το κοτόπουλο
Για την σαλάτα
Για τη σως
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης