Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χριστουγεννιάτικη κοτοσαλάτα με ρόδι

08 Δεκέμβριος, 2023

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ξεχωριστό τρόπο σε όλες τις γωνιές του χριστιανικού κόσμου, διατηρώντας παραδόσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα. Κομμάτι αυτής της παράδοσης είναι και τα γιορτινά τραπεζώματα με ιδιαίτερο βάρος στο μενού. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη το μενού περιλαμβάνει χοιρινό κρέας, λουκάνικα, απάκια, σύγκλινο, τσιγαρίδες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ με διαφορετικές γεύσεις. Στα αστικά κέντρα προτιμούσαν μια καλοψημένη και ζουμερή γεμιστή γαλοπούλα. Κεντρική θέση στο τραπέζι έχουν οι σαλάτες. Είναι το διαφορετικό πιάτο που η νοικοκυρά φροντίζει να το δένει με το κυρίως μενού στο γεύμα. Μια πρόταση για αυτή την μεγάλη γιορτή είναι η κοτοσαλάτα. Είναι μια νόστιμη, εμφανίσιμη και  λαχταριστή σαλάτα που ξεπερνά το ρόλο ενός απλού συνοδευτικού στο γεύμα. Επίσης μπορεί να πρωταγωνιστήσει σ’ ένα μπουφέ σε πάρτι και να αποτελέσει ένα πεντανόστιμο ελαφρύ γεύμα διαίτης.

Υλικά:

Για το κοτόπουλο

  • 500γρ. φιλέτο κοτόπουλο
  • 20ml ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • ¼ κουταλάκι πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την σαλάτα

  • 200γρ. καλαμπόκι
  • 30γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 κουταλιά άνηθο
  • 4 κουταλιές σπόρια ρόδι

Για τη σως

  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • 100γρ. μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά ανακατεύουμε σε ένα πιάτο το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και αλείφουμε το κοτόπουλο.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή θερμοκρασία ένα αντικολλιτικό τηγάνι και ψήνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα αγγουράκια, το καρότο, τον άνηθο, το ρόδι και ανακατεύουμε.
  4. Σε ένα μπολ αδειάζουμε όλα τα υλικά για τη σως, ανακατεύουμε  και περιχύνουμε τη σαλάτα.  Αναμιγνύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να παγώσει.
  5. Βάζουμε την σαλάτα σε μια λαδωμένη φόρμα κέικ και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα. Μπορούμε να στολίσουμε πάνω με θρυμματισμένο φιστίκι και ρόδι.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store