Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 3 αυγά
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 20ml νερό
- 1 βανίλια
- 25 γρ. κακάο
- 60 γρ. αλεύρι
- 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για τη κρέμα
- 500 γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Ξύσμα από ένα λεμόνι ή λάιμ
Για την επικάλυψη
- 190 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για τη διακόσμηση
- Άχνη ζάχαρη
- Φρούτα του δάσος
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
- Χωριστά, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές.
- Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
- Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει άχνη ζάχαρη.
- Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
Για την κρέμα
- Σε ένα μίξερ χτυπάμε το φρέσκο ανθότυρο μέχρι να αφρατέψει.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.
- Ανοίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω την κρέμα, τυλίγουμε ξανά σε ρόλο.
Για την επικάλυψη
- Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε γυάλινο σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη. Αφού λιώσει, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Σε ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και σταδιακά ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα.
- Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί και περιχύνουμε τον κορμό.
Για την διακόσμηση
- Τραβάμε με ένα πιρούνι γραμμές σε όλη την επιφάνεια του κορμού και στολίζουμε με φρούτα του δάσους και άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης