Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χριστουγεννιάτικος κορμός με φρέσκο ανθότυρο

05 Δεκέμβριος, 2022

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 3 αυγά
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 20ml νερό
  • 1 βανίλια
  • 25 γρ. κακάο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για τη κρέμα

  • 500 γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι ή λάιμ

Για την επικάλυψη

  • 190 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Για τη διακόσμηση

  • Άχνη ζάχαρη
  • Φρούτα του δάσος

Εκτέλεση

  1. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
  2. Χωριστά, χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
  5. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές.
  6. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  7. Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά.
  8. Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει άχνη ζάχαρη.
  9. Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
    Για την κρέμα
  1. Σε ένα μίξερ χτυπάμε το φρέσκο ανθότυρο μέχρι να αφρατέψει.
  2. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  3. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.
  4. Ανοίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε πάνω την κρέμα, τυλίγουμε ξανά σε ρόλο.

    Για την επικάλυψη
  1. Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων σε γυάλινο σκεύος σκεπασμένο με μεμβράνη. Αφού λιώσει, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
  2. Σε ένα μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και σταδιακά ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα.
  3. Βάζουμε για 5 λεπτά στο ψυγείο να σταθεί και περιχύνουμε τον κορμό.

    Για την διακόσμηση
  1. Τραβάμε με ένα πιρούνι γραμμές σε όλη την επιφάνεια του κορμού και στολίζουμε με φρούτα του δάσους και άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης