Ένα πιάτο ιδιαίτερα αγαπητό που μυρίζει θάλασσα, Ελλάδα και μοσχοβολά καλοκαίρι. Αποτελεί ιδανικό μεζέ αλλά και κύριο πιάτο σ’ ένα τραπέζι με τηγανιτές πατάτες και καλό ψωμί να βουτάς στη σάλτσα. Φρέσκο ή κατεψυγμένο είναι το αγαπημένο θαλασσινό που μαγειρεύεται όλο το χρόνο με πολλούς τρόπους. Στα κάρβουνα σκορπά τις μυρωδιές του παντού και σε κάνει να μην αφήσεις μπουκιά στο πιάτο όταν μάλιστα συνοδεύεται με ούζο ή κόκκινο κρασί.
Στην Ελλάδα της ελιάς με τόσες ποικιλίες που κάθε μια έχει ιδιαίτερη γεύση και εμφάνιση, από το έντονο πράσινο χρώμα έως το βαθύ μαύρο, αυτό το έδεσμα λογιζόταν ταπεινό. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατσαρόλα. Αυτό που λάτρεψαν οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια έρχεται σήμερα να παντρευτεί γευστικά, με το αγαπημένο και λατρευτό στους αρχαίους προγόνου μας χταπόδι. Ιδιαίτερα, οι μινωίτες που λάτρεψαν την θάλασσα η οποία τους πρόσφερε προστασία, πλούτο και τροφή, φρόντισαν και το ανέδειξαν στις τοιχογραφίες τους και σε αγγεία.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογγιανάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης