PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap
Χταπόδι με κοφτό μακαρόνι
εικονίδιο ημερομηνίας

06 Νοέμβριος, 2020

Σε μια ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, με απέραντη θάλασσα και ακτές, το χταπόδι ίσως είναι το πιο αγαπημένο θαλασσινό που θέλουμε να έχουμε στο πιάτο μας είτε στο μεσημεριανό είτε στο βραδινό γεύμα. Αυτή η αγάπη δεν είναι σημερινή αλλά ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Οι Μινωίτες λάτρευαν την θάλασσα που τους πρόσφερε προστασία, πλούτο και τροφή. Αυτό αναδεικνύεται  στις τοιχογραφίες των παλατιών με δελφίνια, τρίτωνες, βράχια, κοράλλια και γενικότερα εικόνες από το θαλάσσιο κόσμο και στη διακόσμηση των αγγείων τους.   

Το μινωϊκό χταπόδι του 1500 π.Χ. σε αγγεία εκφράζει την έννοια της ζωής  που είναι δεμένη με την κίνηση των πλοκαμιών του.  Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μοτίβου του «θαλάσσιου ρυθμού» ο οποίος συνεχίστηκε από τους Μυκηναίους.

Το χταπόδι μπαίνει στο τραπέζι σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου ακόμα και στις νηστείες. Στη νηστεία των Χριστουγέννων –που ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου (την επόμενη μέρα από τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου) και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου, η ελληνίδα νοικοκυρά επινόησε κάποιες συνταγές με χταπόδι για την περίοδο αυτή. Το χταπόδι με το κοφτό μακαρονάκι είναι η πολυαγαπημένη συνταγή που παντρεύει το θαλασσινό με μακαρόνι. Η συνταγή αυτή έχει κάποια μυστικά για μεγαλύτερη επιτυχία που πρέπει να γνωρίζουμε.

Υλικά

1 χταπόδι 1 – 1,200 κιλά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

100ml ελαιόλαδο

20ml ξίδι

100ml κόκκινο κρασί

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες

1 κουταλιά πελτέ

3-4 φύλλα δάφνης

4-5 κόκκους μπαχάρι

1 κουταλιά πετιμέζι ή μέλι

500γρ. κοφτά μακαρόνια

Εκτέλεση

Για τη συνταγή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι.

Αρχικά καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε τη σακούλα και σκίζουμε με ένα μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τα όργανα (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φρέσκο, στα καταψυγμένα έχουν αφαιρεθεί). Αφαιρούμε τα μάτια και πιέζουμε με το δάχτυλο μας από την εξωτερική πλευρά για να βγάλουμε το δόντι.

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι τρίβοντας τα πλοκάμια κάτω από τρεχούμενο νερό. Κόβουμε σε μεγάλες μερίδες και αφήνουμε να σουρώσει.

Ζεσταίνουμε τη κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κομμάτια το χταπόδι, αφήνουμε να απορροφήσει  όλα τα υγρά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε.

Σβήνουμε  με το ξίδι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε  τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει.

Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες, τα μπαχαρικά και το πετιμέζι. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κατά τη διάρκεια λίγο ζεστό νερό.

Όταν θα είναι ψημένο το χταπόδι προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφτεί εντελώς και αλατίζουμε. Ρίχνουμε τα κοφτό μακαρόνι  και ανακατεύουμε. Ψήνουμε για 7 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι, αφήνουμε το φαγητό μας για 10 λεπτά να μελώσει και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη