Ιδανικό σε περιόδους νηστείας και για το κάθε μέρα μας, μαζί με όλους τους σαρακοστιανούς μεζέδες, το χταπόδι ξεχωρίζει. Για την περίοδο της Σαρακοστής έχουμε την ευκαιρία να το βάλουμε στο μενού μας. Η νηστεία δεν ταυτίζεται μόνο με τον χριστιανισμό. Ήταν κοινό γνώρισμα όλων των μεγάλων θρησκειών του αρχαίου κόσμου. Οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο «θείον». Πάντα η νηστεία συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού, για το λόγο αυτό, το θεσπέσιο αυτό έδεσμα ήταν λατρευτό στους αρχαίους. Ιδιαίτερα οι Μινωίτες μαζί με την θάλασσα το λάτρεψαν και το ανέδειξαν στις τοιχογραφίες και στα αγγεία τους.
Υλικά
- 1,5 κιλό χταπόδι
- 5 πατάτες
- 100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 150ml κόκκινο κρασί
- 10ml ξύδι
- 0,5 γρ. Ρίγανη
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 3-4 φύλλα δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
- Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι. Σκεπάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο κομμένα σε φέτες. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Σβήνουμε με κρασί και ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, πιπέρι και την ρίγανη, αλατίζουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά. Προσέχουμε αν χρειαστεί να ρίξουμε ελάχιστο νερό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης