Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χταπόδι με πατάτες στην κατσαρόλα

25 Φεβρουάριος, 2022

Το χταπόδι είναι ένας λατρευτός μεζές που μπορούμε να τον απολαύσουμε όλο το χρόνο. Εμείς οι Έλληνες το αγαπούμε ιδιαίτερα γιατί ξέρουμε ότι είναι από τους κορυφαίους  θαλασσινούς μεζέδες και το τιμούμε με παρέες ή με καλεσμένους στο σπίτι. Υπάρχει μια πληθώρα συνταγών που σου δίνουν την δυνατότητα να το απολαύσεις σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Όπως και να το ψήσεις δεν θα αφήσεις μπουκιά στο πιάτο και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ένα καλό κρασί ή με τσίπουρο. Στα κάρβουνα μυρίζει η γειτονιά, στιφάδο γίνεται λουκούμι με κρεμμυδάκια να λιώνουν στο στόμα, όπως και αν συνοδευτεί με λαχανικά, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά είναι ένα φαγητό που μυρίζει θάλασσα.

Χταπόδι με πατάτες στην κατσαρόλα είναι ένα φαγητό λουκούμι, παραδοσιακό με γεύση που σου μένει αξέχαστη.

Ιδανικό σε περιόδους νηστείας και για το κάθε μέρα μας, μαζί με όλους τους σαρακοστιανούς μεζέδες, το χταπόδι ξεχωρίζει. Για την περίοδο της Σαρακοστής έχουμε την ευκαιρία να το βάλουμε στο μενού μας. Η νηστεία δεν ταυτίζεται μόνο με τον χριστιανισμό.  Ήταν κοινό γνώρισμα όλων των μεγάλων θρησκειών του αρχαίου κόσμου. Οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο «θείον». Πάντα η νηστεία συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού, για το λόγο αυτό, το θεσπέσιο αυτό έδεσμα ήταν λατρευτό στους αρχαίους. Ιδιαίτερα οι Μινωίτες μαζί με την θάλασσα το λάτρεψαν και το ανέδειξαν στις τοιχογραφίες και στα αγγεία τους.

 

 

Υλικά

1,5 κιλό χταπόδι

5 πατάτες

100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

3 ξερά κρεμμύδια

1 σκελίδα σκόρδο

150ml κόκκινο κρασί

10ml ξύδι

0,5 γρ. Ρίγανη

4 κόκκους μπαχάρι

3-4 φύλλα δάφνης

Αλάτι

 

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μεταφέρουμε το χταπόδι. Σκεπάζουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.

Στη συνέχεια  ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο κομμένα σε φέτες. Σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με κρασί και ξύδι  και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, πιπέρι και την ρίγανη, αλατίζουμε ελάχιστα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 40 λεπτά. Προσέχουμε αν χρειαστεί να ρίξουμε ελάχιστο νερό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store