Το χταπόδι είναι ένας λατρευτός μεζές που μπορούμε να τον απολαύσουμε όλο το χρόνο. Εμείς οι Έλληνες το αγαπούμε ιδιαίτερα γιατί ξέρουμε ότι είναι από τους κορυφαίους θαλασσινούς μεζέδες και το τιμούμε με παρέες ή με καλεσμένους στο σπίτι. Υπάρχει μια πληθώρα συνταγών που σου δίνουν την δυνατότητα να το απολαύσεις σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Όπως και να το ψήσεις δεν θα αφήσεις μπουκιά στο πιάτο και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ένα καλό κρασί ή με τσίπουρο. Στα κάρβουνα μυρίζει η γειτονιά, στιφάδο γίνεται λουκούμι με κρεμμυδάκια να λιώνουν στο στόμα, όπως και αν συνοδευτεί με λαχανικά, ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά είναι ένα φαγητό που μυρίζει θάλασσα.
Χταπόδι με πατάτες στην κατσαρόλα είναι ένα φαγητό λουκούμι, παραδοσιακό με γεύση που σου μένει αξέχαστη.
Ιδανικό σε περιόδους νηστείας και για το κάθε μέρα μας, μαζί με όλους τους σαρακοστιανούς μεζέδες, το χταπόδι ξεχωρίζει. Για την περίοδο της Σαρακοστής έχουμε την ευκαιρία να το βάλουμε στο μενού μας. Η νηστεία δεν ταυτίζεται μόνο με τον χριστιανισμό. Ήταν κοινό γνώρισμα όλων των μεγάλων θρησκειών του αρχαίου κόσμου. Οι Έλληνες θεωρούσαν τη νηστεία ως δοκιμασία που συνέτεινε στη προσέγγιση του ανθρώπου στο «θείον». Πάντα η νηστεία συμβάλει στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού, για το λόγο αυτό, το θεσπέσιο αυτό έδεσμα ήταν λατρευτό στους αρχαίους. Ιδιαίτερα οι Μινωίτες μαζί με την θάλασσα το λάτρεψαν και το ανέδειξαν στις τοιχογραφίες και στα αγγεία τους.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης