Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χταπόδι Στιφάδο

09 Μάρτιος, 2021

Το χταπόδι είναι μεζές που μυρίζει θάλασσα και Ελλάδα. Θαυμάζουμε τις εικόνες από ελληνικά νησιά, από παραθαλάσσιες ταβέρνες με απλωμένα, το ένα δίπλα στο άλλο, χταπόδια σε σχοινιά ή σύρμα για να λιαστούν υπομονετικά κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και να στεγνώσουν από τα υγρά τους, με την βοήθεια του θαλασσινού αέρα. Τέτοιες εικόνες έχουν τραβήξει την προσοχή όλων μας για φωτογράφηση και κυρίως των τουριστών. Άλλωστε την δεκαετία του 1940 στην ελληνική αγορά προσφερόταν λιόκαυτα χταπόδια από ψαράδες του Αιγαίου, τα οποία ήταν ονομαστά για τη νοστιμιά τους.

Την Καθαρά Δευτέρα, που είναι η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, το τραπέζι είναι στρωμένο με κοινή συνεισφορά τροφίμων σ’ ένα σημείο καθολικής σύναξης. Το χταπόδι είναι ένας μεζές που βρίσκεται μαζί με σαρακοστιανούς μεζέδες, με λαγάνα, ελιές, ταραμά, χαλβά κλπ.

Το αγαπημένο θαλασσινό, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και πληθώρα συνταγών όλο το χρόνο, φρέσκο ή κατεψυγμένο. Στα κάρβουνα σκορπά τις μυρωδιές του παντού. Στιφάδο είναι λουκούμι με τα κρεμμυδάκια να λιώνουν στο στόμα. Απογειώνεται με πατάτες τηγανιτές. Όπως και να το κάνεις δεν θα αφήσεις μπουκιά στο πιάτο και ιδιαίτερα αν συνοδεύεται με ούζο ή κόκκινο κρασί.  

Yλικά

1000- 1.500 γραμμάρια χταπόδι

1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο

100ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο

150ml κόκκινο κρασί

20ml ξύδι

2 κουταλιές πελτέ

2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες

2 φύλλα δάφνης

6-8 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι μας με μπόλικο νερό και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.

Μεταφέρουμε το χταπόδι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά, που θα βγάλει.

Σε μία άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια ολόκληρα και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει.  Ρίχνουμε τις ντομάτες τριμμένες και σβήνουμε με κρασί και με ξύδι.

Βάζουμε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους μπαχάρι, αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 15 λεπτά.

Αφού έχει περάσει ο χρόνος για το χταπόδι,  το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδάκια. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία για άλλη μισή ώρα περίπου. Ελέγχουμε κατά διαστήματα, αν το φαγητό μας χρειαστεί ελάχιστο νερό.

Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, προσθέτουμε φρέσκο τριμμένο πιπέρι και αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί, πριν το σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη