Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χταπόδι τηγανιτό σαβόρε

27 Φεβρουάριος, 2025

Υλικά:

  • 1.200-1.500γρ. χταπόδι: για τη συνταγή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο χταπόδι.

Για το βράσιμο:

  • 20 ml ξύδι
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 αστεροειδής γλυκάνισους ή ¼ κουταλάκι σκόνη
  • 5 κόκκους πιπεριού
  • 4 κόκκους μπαχάρι

Για το σαβόρε

  • 150ml ξύδι κόκκινο
  • 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
  • 3-4 κλωνάρια αρισμαρί (δενδρολίβανο)
  • αλάτι
  • αλεύρι για το πασπάλισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά καθαρίζουμε το χταπόδι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε φρέσκο χταπόδι κόβουμε τη σακούλα και σκίζουμε με ένα μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τα όργανα. Αφαιρούμε τα μάτια και πιέζουμε με το δάχτυλο μας από την εξωτερική πλευρά για να βγάλουμε το δόντι.
  2. Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι, τρίβοντας τα πλοκάμια κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Τοποθετούμε το χταπόδι ολόκληρο σε μια κατσαρόλα προσθέτοντας όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  4. Αποσύρουμε σε μια πιατέλα και αφού κρυώσει κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
  5. Αλευρώνουμε το χταπόδι πολύ καλά από όλες πλευρές και χτυπάμε απαλά με τα χεριά μας για να φύγει το περιττό αλεύρι.
  6. Τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο, μέχρι να ξεροψηθούν τα κομμάτια και από τις δυο πλευρές και βγάζουμε σε μια πιατέλα.
  7. Ρίχνουμε μέσα τα κλωνάρια αρισμαρί, αφού πρώτα έχουμε πλύνει και στεγνώσει πολύ καλά.
  8. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίχνουμε προσεκτικά το ξύδι και το βαλσάμικο. Ξανά βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι.
  9. Βάζουμε ξανά μέσα το χταπόδι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
  10. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store