Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χταποδομακαρονάδα

14 Ιούνιος, 2022

Ο συνδυασμός των θαλασσινών με ζυμαρικά αποτελεί ένα ανυπέρβλητο σε νοστιμιά πάντρεμα υλικών, που μπορεί να έχει άπειρες παραλλαγές, όσες και ο αριθμός των θαλασσινών πολλαπλασιαζόμενος επί των αμέτρητων ειδών ζυμαρικών που δύναται να χρησιμοποιηθούν. Τι να πρωτοαναφέρουμε! Την διάσημη αστακομακαρονάδα με το κλασσικό spaghetti, τα linguini με γαρίδες και όστρακα, το κριθαράκι με καλαμαράκια, το κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι ή τις ταλιατέλες με θαλασσινά και τα μαύρα ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς; Το χταπόδι, ο πρωταγωνιστής της συγκεκριμένης συνταγής που είμαστε βέβαιοι ότι θα λατρέψετε, είναι μαλάκιο της τάξης Οκτώποδες, που περιλαμβάνει περίπου 300 διαφορετικά είδη, τα οποία ανήκουν στην ομοταξία Κεφαλόποδα, μαζί με τα καλαμαράκια και τις σουπιές. Το χταπόδι διαθέτει δύο μάτια και ένα ράμφος, τοποθετημένο στο κεντρικό σημείο μεταξύ των πλοκαμιών του.  Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα των χταποδιών αποτελεί η εκτόξευση μελανιού, αλλά και η μοναδική ικανότητά τους να προσαρμόζονται στον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να αποπροσανατολίζουν τους θηρευτές τους, καθώς και το γεγονός ότι το μαλακό σώμα τους μπορεί να αλλάξει γρήγορα σχήμα, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από μικρά ανοίγματα. 

Το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα μπορεί μεν να μην αποτελεί βασική μας τροφή, περιέχει όμως πολλές απαραίτητες βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά, ιδανικά για μία ισορροπημένη διατροφή. Συγκεκριμένα, μία μερίδα χταποδιού περιέχει 510% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Β12, υπεύθυνης για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, προσφέρει επίσης σελήνιο πλέον της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης, ενώ και σε ό,τι αφορά στον εξίσου σημαντικό σίδηρο, μια μερίδα χταποδιού παρέχει στον οργανισμό μας σχεδόν την μισή ποσότητα από την απαιτούμενη ανά ημέρα. 

 

Υλικά

  • 1,5 κιλό χταπόδι
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 κουταλάκι πελτέ
  • 30 ml ούζο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ
  • 1/4 κουταλάκι καυτερή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500 γραμ. μακαρόνια Ν.10

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο νερό και αφήνουμε να σουρώσει. Κόβουμε σε μεγάλες μερίδες μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα κατά προτίμηση με χοντρό πάτο.
  2. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία εωσότου απορροφήσει όλα τα υγρά που θα βγάλει.
  3. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε την Πιπεριά κομμένη σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
  5. Σβήνουμε με ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το μέλι, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή  θερμοκρασία εωσότου ψηθεί το χταπόδι.
  8. Εντωμεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Τέλος, σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
  9. Αφού έχει ψηθεί το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε απαλά.
  10. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης