Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χυλοπίτες με γαρίδες και λαχανικά

31 Αύγουστος, 2023

Ζούμε σε μια εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και με νέες διατροφικές μόδες που έχουν φόντο το παρελθόν και την τοπική παράδοση. Σ’ αυτή την παράδοση οι χυλοπίτες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων, που απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι.

 

Υλικά

  • 500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 400 γρ. χυλοπίτες

Για τη σάλτσα

  • 100ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
  • 1 μελιτζάνα κομμένα σε καρέ
  • 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 60ml λευκό κρασί
  • 1/3 κ.γ πάπρικα καυτερή
  • 1/2 κ.γ ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι - πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες φυσιολογικά από την κατάψυξη στο ψυγείο.
  2. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε για μισό λεπτό να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και αφαιρούμε σε ένα πιάτο.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  4. Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο του τηγανιού μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη πάπρικα, τη ζάχαρη και αλατίζουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5-7 λεπτά.
  6. Εντωμεταξύ, βράζουμε τις χυλοπίτες σε αρκετό αλατισμένο νερό και αφού bβράσουν σουρώνουμε και μεταφέρουμε μέσα στο τηγάνι.
  7. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τις γαρίδες, τον βασιλικό ανακατεύουμε ξανά, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμα.
  8. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.
  9. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση: Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store