Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μονή Τοπλού - Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας

08 Ιούλιος, 2021

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Τοπλού στη Σητεία βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο της Κρήτης, είναι μία από της πιο παλιές και πιο ιστορικές μονές στην Κρήτη και είναι κτισμένη ανατολικά της Σητείας και κοντά στο Φοινικόδασος του Βάι.

Η Μονή έζησε μεγάλη άνθιση στα μέσα του 14ου και 15ου αιώνα, καθώς το επίπεδο μόρφωσης των μοναχών, οι οποίοι βοήθησαν στην αναβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου της Κρήτης κατά την περίοδο της αναγέννησης, ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Η εταιρεία «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.» εμφιαλώνει την μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα του ελαιόλαδου Π.Ο.Π. Σητεία Λασιθίου Κρήτης. Ο εξοπλισμός και οι διαδικασίες παραγωγής και εμφιάλωσης του ελαιόλαδου γίνονται πάντα σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των πιο αυστηρών συστημάτων ποιότητας.

Η Ιερά Μονή Τοπλού έχει δημιουργήσει ένα οικολογικό πάρκο στην περιοχή γύρω από το μοναστηριακό συγκρότημα, ένα σύγχρονο αιολικό πάρκο, ενώ στις εκτάσεις της Μονής καλλιεργούνται βιολογικά 350 στρέμματα ελαιώνες. Σε συνεργασία με επιλεγμένους και πιστοποιημένους παραγωγούς η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα νέο προϊόν υψηλής αισθητικής. Σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας ο κυριότερος στόχος είναι η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το «Toplou Monastery» Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης είναι προϊόν ψυχρής έκθλιψης, με υψηλή θρεπτική  αξία. Ψυχρή έκθλιψη είναι η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου όταν κατά τη διαδικασία αυτή η θερμοκρασία μέσα στα μηχανήματα παραγωγής δεν υπερβαίνει τους 27 βαθμούς κελσίου .Τα ελαιόλαδα ψυχρής έκθλιψης έχουν οξύτητά ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ είναι πλούσια σε στερόλες και σε λιπαρά οξέα. Χαρακτηριστική είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, καροτινοειδή φαινόλες και πολυφαινόλες.

Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο θεωρείται εξαίρετης ποιότητας ελαιόλαδο, ενώ είναι το μοναδικό στην κατηγορία του με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Το προϊόν ξεχωρίζει για την σμαραγδένια του απόχρωση και την εξαίσια ισορροπία ανάμεσα στο πικρό και το πικάντικο. Το υπέροχο φρουτώδες άρωμα του με πινελιές που παραπέμπουν σε φρεσκοκομμένα χόρτα και άγρια αγκινάρα είναι χαρακτηριστικό της πρώιμης συλλογής των ελιών. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα της Μεσογείου, συνώνυμο της υγείας και της ευεξίας. Η σύγχρονη ιατρική επιστήμη έχει αναγνωρίσει στο ελαιόλαδο σχεδόν «μαγικές» ιδιότητες, καθώς αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ασπίδες του οργανισμού. Το ελαιόλαδο αυτό είναι ο φυσικός χυμός της Κορωνέικης ποικιλίας, της ελιάς που καλλιεργείται αποκλειστικά στην περιοχή. Διακρίνεται από το χρυσοπράσινο χρώμα του, τα φρέσκα και πολύπλοκα αρώματα, την πολύ καλά ισορροπημένη γεύση ανάμεσα στο γλυκό και στο πικρό, καθώς και τη μακράς διάρκειας ευχάριστη επίγευση.

Το 1999 οι Σητειακοί παραγωγοί και η Ιερά Μονή Τοπλού ιδρύσαν την εταιρεία ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ με σκοπό την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση Βιολογικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου ΠΟΠ Σητείας. Η αρχική ιδέα ήταν απλή και το μήνυμα πολύ συγκεκριμένο: πίστη στην παράδοση. Το έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας παράγεται από φρέσκιες και υγιείς ελιές μόνο με μηχανικές μεθόδους (άλεση, μάλαξη, φυγοκέντριση, φιλτράρισμα) και δεν επιδέχεται καμία άλλη επεξεργασία. Επιπλέον, είναι 100% μονοποικιλιακό και πρόκειται για Κορωνέικη ποικιλία. Η ποικιλία ελιάς Κορωνέικη είναι μία από τις εκλεκτότερες ποικιλίες ελιάς του τόπου μας.

Η εταιρεία «ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Ε.» εξάγει τα προϊόντα της σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και την Ασία.

Μπορείτε να βρείτε Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας από τη Μονή Τοπλού στα Super Market Κρητικός στο ράφι με τα προϊόντα με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online.