Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Βωλάκης - Φάβα Σχοινούσας

16 Σεπτέμβριος, 2021

Η Σχοινούσα είναι ένα νησί 9 τ.χλμ, νότια της Νάξου, ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και παρότι νησί έχει παραδοσιακά γεωργική παραγωγή. Η φάβα είναι ένα από τα προϊόντα που οι κάτοικοί του πάντα καλλιεργούσαν, για προσωπική κυρίως κατανάλωση.  Η καλλιέργειά της αναβιώνει και παίρνει έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Από λίγους σπόρους που είχαν κρατήσει κάποιοι παππούδες, αποφάσισαν μερικοί νεότεροι να αναστήσουν την καλλιέργεια και να τη γνωρίσουν στο κοινό. Ο Μανώλης Κωβαίος είναι ένας από αυτούς. Πριν από 15 χρόνια ο Μανώλης Κωβαίος αποφάσισε να πάρει τον παλιό σπόρο από τον πατέρα του και να ξεκινήσει συστηματικά την καλλιέργεια της φάβας. Αγόρασε μια αλωνιστική μηχανή και έδωσε τον σπόρο και σε άλλους συντοπίτες του.

Σήμερα καλλιεργούνται συνολικά 500-600 στρέμματα στο νησί, τα οποία στις καλές χρονιές αποδίδουν 50 με 60 τόνους. Η παραγωγή εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες και με το κατσούνι ασχολούνται αυτή τη στιγμή συνολικά 10 με 12 κάτοικοι της Σχοινούσας.

Ο σπόρος της ανήκει στην ποικιλία Κατσούνι (pisum sativum. Είναι τόσο αγνή όσο και το χώμα που την γεννάει και δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός της ως "ο χρυσός της Σχοινούσας"

Προέρχεται από τα αφυδατωμένα σπέρματα αρακά, περιέχει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υδατανθράκων (63%) και πρωτεϊνών (20%), γεγονός που την αναβαθμίζει διατροφικά αφού αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών.

Η ετήσια παραγωγή κυμαίνεται από 6 ως 15 τόνους – ανάλογα τον καιρό – και με μια φύρα 25% για τη συλλογή του σπόρου της επόμενης χρονιάς, οδηγούμαστε σε μια μέση ετήσια παραγωγή 20 τόνων που μ’ αυτούς ξεκινά ο αγώνας του νησιού για να αναδείξει τη Φάβα Σχοινούσας.

Μπορείτε να βρείτε τη Φάβα Σχοινούσας από τον παραγωγό Μανώλη Κωβαίος στα Super Market Κρητικός στο ράφι με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδος», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online.