Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Καραπέτσας - Τραχάνας ζυμωτός Λαμίας

01 Απρίλιος, 2021

Ο τραχανάς παράγεται από αλεύρι, σκληρό σιτάρι, παστεριωμένο πρόβειο γάλα και προζύμι. Μαγειρεύεται ξινός (ξινόχονδρος όπως τον λένε στην Κρήτη) ή γλυκός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται γάλα που έχει ξινίσει ή φρέσκο. Η παρασκευή του ξινού τραχανά γίνεται το καλοκαίρι. Το γάλα συγκεντρώνεται σε καρδάρες (τενεκέδες) όπου αφήνεται να ξινίσει. Το γιαούρτι αναμειγνύεται με το γάλα, την επόμενη μέρα γίνεται η βράση του γάλακτος και έπειτα προστίθεται αλάτι και σιμιγδάλι. Το δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας είναι αδιαμφισβήτητα η κοπή του. Όταν είναι έτοιμος και στεγνός, ψιλοκόβεται και απλώνεται είτε σε καθαρά σεντόνια είτε σε τραπεζομάντηλα. Σίγουρα αξίζει μια φορά στη ζωή του κάποιος να παρακολουθήσει αυτήν την τόσο ιδιαίτερη και μοναδική διαδικασία.

Η οικοτεχνία Καραπέτσα είναι μία παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση από τη Λαμία που δραστηριοποιείται στην παρασκευή σπιτικού τραχανά με παραδοσιακές μεθόδους και μέσα. Η εταιρεία παραμένει πιστή στη μυστική συνταγή της οικογένειας, που περνά από γενιά σε γενιά, καθώς και στην παραδοσιακή μέθοδο απλώματος τραχανά.

Ο τραχανάς τρώγεται συνήθως με ντομάτα, φέτα, ακόμα και σαν σούπα, ή σαν συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι, ενώ ο ξινός πασπαλισμένος με ζάχαρη αποτελεί ένα απλό αλλά νοστιμότατο γλύκισμα.

Μπορείτε να βρείτε τραχανά γλυκό ή ξινό της οικοτεχνίας Καραπέτσα στα ράφια των Super Market Κρητικός, με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online