Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Κατσώρας - Χυλοπίτες Μετσόβου Γουδεβένου

09 Ιούλιος, 2021

Το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους γραφικότερους και πιο όμορφους οικισμούς της Ελλάδας. Χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε μία από τις βουνοκορφές της Πίνδου, σε υψόμετρο 1.100-1.300 μ. και μόλις 52 χλμ από την Ιωάννινα, μαγεύει τους επισκέπτες με τον φυσικό του πλούτο, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, την άγρια ομορφιά και την εναλλαγή του τοπίου όλο τον χρόνο. Από τα βουνά του Μέτσοβου πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, όπως ο Αώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός.

Η ετυμολογία του ονόματος «Μέτσοβο» λέγεται ότι προέρχεται από τις λέξεις Μήτσους, Μεσόβουνον ή από την σλαβική λέξη *Mẹčovo που σημαίνει αρκουδότοπος, ένω έχει διαπιστωθεί ετυμολογική σχέση μεταξύ του βλάχικου τύπου Minʤu και του ελληνικού τύπου Μέτσοβο, ο οποίος αποτελείται από το θέμα Μέτσ- και την σλαβικής αρχής κατάληξη -oβo. Γενικά, η τρίτη εκδοχή είναι και η επικρατέστερη.

Το 1996 στο Μέτσοβο ο Βασίλης Κατσώρας ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών με την επωνυμία «Οικογένεια Κατσώρα», όπου η παραδοσιακή συνταγή παντρεύεται με την σύγχρονη τεχνολογία και το αποτέλεσμα είναι ένας απολαυστικός γευστικός θησαυρός. Από το 1992 είχαν γίνει τα πρώτα βήματα και από μικρή οικογενειακή μονάδα παραγωγής παραδοσιακών ζυμαρικών εξελίχθηκε σε σύγχρονη βιοτεχνία με πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις παραγωγής τροφίμων. Σήμερα, πρόκειται για μία πρότυπη ορεινή οικοτεχνία, η οποία διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις παραγωγής τροφίμων που απαιτούνται για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά την παραγωγή χρησιμοποιούνται αγνά υλικά της περιοχής, ενώ στη βιοτεχνία απασχολούνται μόνο ντόπιοι Μετσοβίτες. Οι χυλοπίτες γενικά είναι ένα είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που τιμούμε συχνά και που παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι και αποξηραίνεται σε αργή ξήρανση για 30- 36 ώρες, ώστε να μην αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικα της γεύσης των υλικών. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο και έπειτα κόβεται σε λωρίδες ή σε μικρά τετράγωνα. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως. Τα συστατικά των χυλοπιτών είναι σιμιγδάλευρο από σκληρό σιτάρι, αγνό αγελαδινό γάλα, φρέσκα αυγά, εκχύλισμα μπαχαρικών και αλάτι.

Στην «Οικογένεια Κατσώρα» παράγονται παραδοσιακά ζυμαρικά, χυλοπίτες και τραχανάς από ποιοτικές πρώτες ύλες και αγνά υλικά, τα οποία προμηθεύονται από ντόπιους πιστοποιημένους παραγωγούς. Με μεράκι, φροντίδα και σεβασμό, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν και να εφαρμόσουν τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας.

Μπορείτε να βρείτε Χυλοπίτες Μετσόβου Γουδεβένου από την «Οικογένεια Κατσώρα» στα Super Market Κρητικός στο ράφι με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδος», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online.