Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Οικονόμου - Κους Κους και Πληγούρι Θράκης

09 Μάρτιος, 2021

Η Θράκη με τους απέραντους κάμπους, τα βουνά, τα πανέμορφα δάση, αλλά και τα ποτάμια που τη διασχίζουν, είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο μοναδικούς και όμορφους προορισμούς της χώρας. Το κλίμα, η φύση της και η γεωγραφική της θέση έχουν επηρεάσει από παλιά όχι μόνο την γεωργία και την κτηνοτροφία της, αλλά και τη γαστρονομία της.

Τίποτα δεν λείπει από την θρακιώτικη κουζίνα, καθώς περιλαμβάνει Α’ ποιότητας κρεατικά, αλλαντικά και εξαιρετικά γλυκά, ωστόσο η ζύμη της και τα χειροποίητα ζυμαρικά της είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση! Συγκεκριμένα, το πλιγούρι, το κρικάκι, ο τραχανάς , οι χυλοπίτες, το κους κους, οι πέννες και άλλα (η λίστα είναι πολύ μεγάλη) είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα, για την άριστη ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία, ζυμαρικά στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το κους κους ή αλλιώς κουσκούσι, όπως το λένε στη Θράκη, είναι προγενέστερο των ζυμαρικών, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητό στη Βόρεια Αφρική αλλά και στη Μέση Ανατολή. Το θρακιώτικο κουσκούσι δεσπόζει τόσο στα τραπέζια όσο και στις προτιμήσεις ντόπιων και τουριστών, καθώς η παρασκευή του έχει «περάσει» στην παράδοση της περιοχής.
Το 2004 η οικογένεια Οικονόμου δημιούργησε το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών «Θρακιώτικη Ζύμη». Κύριος σκοπός της ήταν και είναι η διατήρηση και εξάπλωση συνταγών και γεύσεων που προσφέρει η πλούσια Θρακιώτικη γευστική παράδοση. Το εργαστήριο βρίσκεται στην Αίγειρο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κομοτηνής και πολύ κοντά στις πηγές των πρώτων υλών. Τα παραδοσιακά ή χωριάτικα ζυμαρικά όπως το κους κους, φτιάχνονται με σιμιγδάλι και αλεύρι σκληρού σιταριού, αυγό, γάλα και λίγο αλάτι και έχουν δυνατή γεύση, πιο έντονη μυρωδιά και υψηλή διατροφική αξία.

Μπορείτε να βρίσκετε το Πλιγούρι & το Κους Κους Οικονόμου κάθε μέρα στη γειτονιά σας, στα Super Market Κρητικός, στο ράφι με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας» και online.