Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Οικονομάκος - Σύγκλινο Μανιάτικο

19 Μάρτιος, 2021

Στην Πελοπόννησο συνυπάρχουν διαφορετικές τοπικές παραδόσεις και έθιμα. Οι κάτοικοι της φημίζονται για το σεβασμό που διατηρούν στην ιστορία και την παράδοση τους και αυτός, σε συνδυασμό με την αφοσίωση τους στην ποιότητα και την αυθεντική γεύση, είναι ο λόγος που η ντόπια κουζίνα είναι τόσο απολαυστική και ξεχωριστή.

Στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας στην οδό Ιθώμης 12 βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μεγάλη ιστορία. Η περιγραφή «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκου. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας» πάνω από την είσοδο προϊδεάζει ευχάριστα τον επισκέπτη για αυτό που τον περιμένει. Το μανιάτικο σύγκλινο ή αλλιώς παστό καπνιστό χοιρινό, είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά παραδοσιακά και αγαπημένα αλλαντικά πιάτα και από τα πιο γευστικά και θρεπτικά της Πελοποννήσου.

Ο Νιόνιος Οικονομάκος, ένας απ’ τους ιδρυτές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών, άνοιξε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα και έπειτα την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Γιώργος γνωστός και ως «Γαλάνης». Με το πέρασμα των χρόνων, στην επιχείρηση εντάχθηκε και ο νυν ιδιοκτήτης, Πέτρος Οικονομάκος με τον αδελφό του Νιόνιο. Ο Πέτρος Οικονομάκος δημιούργησε το εργαστήρι αλλαντικών που στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας το 1995, με κεντρικό σημείο πώλησης των προϊόντων το κατάστημα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Το σύγκλινο Οικονομάκου, αφού παστωθεί με αλάτι για να «ψηθεί», καπνίζεται με ξύλο ελιάς και πουρνάρια, μαζί με αρωματικά φυτά όπως φασκόμηλο και σκίνο που συλλέγονται από τις δύσβατες παρθένες πλαγιές του Ταΰγετου. Με αυτόν τον τρόπο, το σύγκλινο λαμβάνει τα αρώματα του βουνού μαζί με τις σωστές ποσότητες των κατάλληλων μπαχαρικών. Το μανιάτικο σύγκλινο θεωρείται και ο πλέον ιδανικός μεζές για συνοδεία κρασιού και τσίπουρου.

Μπορείτε να βρείτε το Σύγκλινο Μανιάτικο Οικονομάκος στα Super Market Κρητικός, με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online