Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Πλαμιώτικο - Λουκάνικο Χωριάτικο Καρδίτσας

09 Ιούλιος, 2021

Το χωριάτικο λουκάνικο είναι από τα πλέον αγαπημένα αλλαντικά που «τιμά» σχεδόν κάθε ελληνικό τραπέζι. Γενικά τα αλλαντικά δημιουργήθηκαν από την ανάγκη συντήρησης των κρεάτων που διέθετε μία οικογένεια και που δεν θα καταναλώνονταν άμεσα. Με αυτόν τον τρόπο, και τίποτα δεν πήγαινε χαμένο και «γεννήθηκε» η αλλαντοποιία που σταδιακά άρχισε να γίνεται... τέχνη!

Στην Ελλάδα, τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και αποξηραμένα βότανα. Μάλιστα, μερικές φορές «καπνίζονται» πάνω από αρωματικά ξύλα, ενώ μερικά αρωματίζονται με λαχανικά, όπως το πράσο.

Η παρασκευή του λουκάνικου θεωρείται σχετικά απλή. Κομματάκια κρέατος και λίπους αναμειγνύονται με καρυκεύματα και τοποθετούνται σε φυσικές ή τεχνητές βρώσιμες μεμβράνες. Υπάρχουν διάφορα είδη λουκάνικου, καθώς τα λουκάνικα διαφέρουν ανάλογα με το είδος του κρέατος, μοσχαρίσιο, χοιρινό, πρόβειο ή μείξη αυτών, με την ποσότητα λίπους που θα χρησιμοποιηθεί και με τα καρυκεύματα που θα επιλεγούν για να δώσουν στο λουκάνικο την ιδιαίτερη γεύση του. Με βάση αυτές τις παραμέτρους, οι κατηγορίες λουκάνικου είναι τα φρέσκα, τα προμαγειρεμένα, τα καπνιστά φρέσκα, τα καπνιστά προμαγειρεμένα, τα στεγνωμένα, τα ωμά κ.λπ. Οι ποικιλίες που παράγονται είναι πολλές και διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Η βιοτεχνία χωριάτικου λουκάνικου «Παλαμιώτικο» στον Παλαμά Καρδίτσας είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη βιοτεχνία παραγωγής και εμπορίας του παραδοσιακού προϊόντος. Η φιλοσοφία της βιοτεχνίας στηρίζεται στην παραγωγή προϊόντων Α’ ποιότητας, που φτιάχνονται με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, ενώ ο συνδυασμός της πείρας που διαθέτει η εταιρία στο χωριάτικο λουκάνικο με τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και τον προηγμένο εξοπλισμό παραγωγής που χρησιμοποιεί και συνεχώς ανανεώνει, είναι αναμφίβολα η «συνταγή επιτυχίας» της εταιρείας.

Το λουκάνικο Καρδίτσας είναι ένα λουκάνικο που διακρίνεται για τη γλυκιά γεύση του ντόπιου πράσου και του κρεμμυδιού που περιέχει, σύμφωνα με την παραδοσιακή καρδιτσιώτικη συνταγή. Με πρωταρχικό στόχο την επιλογή εξαιρετικής ποιότητας θεσσαλικού χοιρινού κρέατος και τις αγνές πρώτες ύλες, πρόκειται για ένα μοναδικό λουκάνικο τόσο από γευστικής όσο και από θρεπτικής άποψης.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1958 από τον παππού του νυν ιδιοκτήτη της βιοτεχνίας, Χρήστου Σακελλαρίου, τον Ιωάννη Σακελλάριο. Εδρεύει σε ιδιόκτητο σύγχρονο βιομηχανικό χώρο στον Παλαμά Καρδίτσας και πρόκειται για αμιγώς ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται επιτυχώς στον χώρο της παραγωγής και της εμπορίας χωριάτικου λουκάνικου, καλύπτοντας παραγωγή της τάξης των 4 τόνων χωριάτικου λουκάνικου την εβδομάδα.

Μπορείτε να βρείτε Λουκάνικα Χωριάτικα Καρδίτσας από τη βιοτεχνία Πλαμιώτικο στα ψυγεία των Super Market Κρητικός με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδος», κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online.