Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Τυροκομικά Γιάννου Παναγιώτη- Κρασοτύρι Κως

31 Αύγουστος, 2022

Στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους βρίσκει κανείς δεκάδες ιδιαίτερα τυριά - κυρίως από Αιγοπρόβειο γάλα που το καθένα εκφράζει τις κτηνοτροφικές παραδόσεις του τόπου του και ταυτόχρονο γίνεται ο γαστρονομικός πρεσβευτής του. Ένα από τα τυριά αυτά είναι και το Κρασοτύρι της Κω ή αλλιώς ''Το τυρί της πόσιας'' όπως συνηθίζεται να ονομάζεται απο τους κατοίκους του Νησιού. Η επιχείρηση που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του συγκεκριμένου τυριού και την προώθηση στις εταιρείας HORECA τόσο του νησιού αλλά τις Αθήνας είναι η οικογενειακή επιχείρηση Γιάννου. Τομή στην ανάπτυξη του τυροκομίου ήταν όταν το 2002 ο μικρότερος γιος της Οικογέγειας Παναγιώτης Γιάννου ,κάτοχος της του πτυχίου της Τεχνικής-Επαγγελματικής σχολής Ιωαννίνων με ειδικότητα Τεχνιτών Τυροκομίας και Γαλακτοκομίας ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης και έφερε έναν φρέσκο αέρα παντρέυοντας την παραοδιακή γνώση με τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες και τυροκομικές αντιλήψεις.
Έτσι στις μέρες μας η επιχείρηση ''Τυροκομικά Γιάννου Παναγιώτη'' παρά τον ανταγωνισμό απο τις μεγάλες βιομηχανίες γάλακτος, έχει καταφέρει να αυξάνει την παραγωγή του χρόνο με το χρόνο και να διατηρεί την φρεσκάδα και την γεύση στα προϊόντα της, κάνοντας έτσι το Κρασοτύρι ένα απο τα πιο περιζήτητα τυριά της Ελλάδος.

Το συγκεκριμένο τυρί έχει αναγνωρισθεί ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα -με το γίδινο να κυριαρχεί- και έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα "ξιδάτα" αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών. Μπορεί να τοποθετηθεί σε ντοματοσαλάτα, σε ντάκο, να ψηθεί ελαφρώς στη σχάρα και να σερβιριστεί σε σαλάτα ρόκας με σπανάκι, αρτυμένης με μια βινεγκρέτ, που του ταιριάζει πολύ. Σκέτο,μπορεί να συνοδευθεί με φρούτα σαν το σταφύλι και το καρπούζι και ταιριάζει απόλυτα μαζί με τσίπουρο ή ούζο, κατά προτίμηση. Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά τυριά.

Μπορείτε να βρείτε τυροκομικά είδη από τη εταιρεία ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΓΙΑΝΝΟΥ ΠΝΑΓΙΩΤΗ στα ψυγεία του Super Market Κρητικός, με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας» και online, κάθε μέρα δίπλα σας!