Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Χρυσάφης - Φλωμάρια Λήμνου

02 Απρίλιος, 2021

Σήμερα, η Λήμνος είναι ένα πανέμορφο νησί με πλούσια παράδοση στην παραγωγή σταριών, κρεατικών, ψαρικών, τυριών και κρασιών, με γη γόνιμη και ιδιαίτερα «ευνοημένη», καθώς διαθέτει μεγάλες εκτάσεις σε χωράφια, αμπελώνες και βοσκοτόπια.

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί τη Λήμνο είναι πιθανό να μη γνωρίζει τα μοναδικά λημνιακά φλωμάρια, τα παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά του νησιού, που απαντώνται σε διάφορα πιάτα, με κρέας, λαχανικά, θαλασσινά, ακόμα και σε σούπες. Κάποια από τα πιο παραδοσιακά λημνιακά πιάτα με φλωμάρια είναι ο πετεινός ή αλλιώς κόκκορας κοκκινιστός, η κοκκινιστή πέρδικα και τα φλωμάρια με σαλιγκάρια. Τα φλωμάρια κυκλοφορούν συνήθως σε τρεις εκδοχές, τα ψιλά, τα μέτρια και τα χονδρά.

Η εταιρεία Χρυσάφης ΑΒΕΕ είναι μια οικογενειακή επίχείρηση που ιδρύθηκε στην Ατσική της Λήμνου το 1985 κι από τότε αποστολή της έγινε να συνεχίσει με μεράκι και σεβασμό την πλούσια γαστρονομική παράδοση του νησιού. Με έμβλημα το κρινάκι της θάλασσας, ένα χαρακτηριστικό και σπάνιο στοιχείο της χλωρίδας του νησιού, η οικογένεια Χρυσάφη αναβιώνει παραδοσιακές συνταγές, αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες της Λημνίας γης, όπως το πρόβειο και αίγειο γάλα, το αλεύρι από την ποικιλία «μαυραγάνι» αλλά και τα ντόπια αυγά. Το «μαυραγάνι» είναι μαυρομούστακο στάρι το οποίο μετέφεραν στο νησί Ιταλοί αρχαιολόγοι από τη Σικελία το 1930. Αυτό ευδοκίμησε στο εύφορο ηφαιστειακό χώμα του νησιού, όμως τα άγανά του (τα μουστάκια του) από λευκά έγιναν μαύρα, εξ’ου και η ονομασία της ποικιλίας «μαυραγάνι».

Τα Φλωμάρια Λήμνου της εταιρείας Χρυσάφη είναι διαθέσιμα στα Super Market Κρητικός, στο ράφι με την ειδική σήμανση «Θησαυροί της Ελλάδας» κάθε μέρα στη γειτονιά σας και online