Υλικά:
Για το αρνί:
- 1,5 κιλό αρνίσιο μπούτι
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
- 1 καρότο τριμμένο
- ½ κουταλάκι θυμάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα τριμμένο μπαχάρι
- 200ml λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Για το ρύζι:
- 400γρ. ρύζι Καρολίνα
- 150γρ. σταφίδες ξανθές
- 800ml ζωμό κοτόπουλο
- χυμό από μισό λεμόνι
- 1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
- Πλένουμε το αρνίσιο μπούτι και στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αρνί και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Στη συνέχεια βγάζουμε το αρνί σε μία πιατέλα.
- Στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Ρίχνουμε το καρότο, το θυμάρι, τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και ανακατεύουμε.
- Ξαναβάζουμε το αρνί και γυρνάμε και απ’ τις δύο πλευρές καθώς αλατοπιπερώνουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Μεταφέρουμε το αρνί και τη σάλτσα σε μία γάστρα ή ταψί και ρίχνουμε μία κούπα ζεστό νερό. Κλείνουμε τη γάστρα ή σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για περίπου 1μιση ώρα.
- Όταν είναι έτοιμο, ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε το ρύζι να απλωθεί παντού, προσθέτουμε τις σταφίδες και περιχύνουμε με το ζωμό.
- Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 με 20 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τον φούρνο. Αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη