Υλικά:
- 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
- 100ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 150ml κόκκινο κρασί
- 300γρ. τομάτες τριμμένες
- 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- αλάτι
- πιπέρι
- 300γρ. γλυκός τραχανάς «Θησαυροί της Ελλάδας»
- 1,5 λίτρο ζεστό νερό
Για το σερβίρισμα:
- Τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά πλένουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας, μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα φύλλα δάφνης, αλατοπίπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
- Αδειάζουμε σε μια γάστα ή σε ένα ταψί.
- Συμπληρώνουμε μία κούπα ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Αφού έχει ψηθεί το κοτόπουλο, περιχύνουμε τον τραχανά, συμπληρώνουμε με 2 κούπες νερό και διορθώνουμε το αλάτι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά.
- Αφού είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί.
- Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη