Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχάρι με δαμάσκηνα

30 Νοέμβριος, 2020

Το μοσχάρι είναι ένα κρέας με πλούσιο συνδυασμό γεύσεων που έχει αγαπήσει η ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα το προτιμά σε κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι γεμάτο με εδέσματα. Με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα είναι ένα γλυκύτατο πάντρεμα με τ’ αρώματα από κανέλα, μπαχάρι και τη δάφνη της σάλτσας.

Μοσχοβολά το σπίτι και η μυρωδιά τους ξεχύνεται από τ’ ανοικτό παράθυρο της κουζίνας. Το μοσχάρι μαγειρεύεται αργά στην κατσαρόλα, με υπομονή. Θέλει την ώρα του όπως όλα τα καλά πράγματα.

Μαγειρεύεται όλες τις εποχές αλλά μέσα στο χειμώνα έχει μια άλλη γεύση σ’ ένα τραπέζι με κρασί, με καλεσμένους, μ’ ένα στολισμένο σπίτι και μ’ ένα τζάκι ν’ ανάβει σκορπώντας την ζεστασιά του στο χώρο.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι χτένι ή  Rib Eye
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 20 γραμμάρια πελτέ
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 10 γραμμάρια μέλι
  • 300gr δαμάσκηνα απύρηνα
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • Πουρές κάστανο
  • 1 κιλό κάστανα
  • 300 ml χλιαρό γάλα
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το μοσχάρι σε μέτριες μερίδες, σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια του μοσχαριού. Προσθέτουμε το μπαχάρι και την κανέλα σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε και να κρατήσει τα υγρά του.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματα του. Ρίχνουμε το μέλι και σβήνουμε με κρασί αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
  3. Βάζουμε τα φύλλα δάφνης και ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ξανά με ελάχιστο νερό.
  4. 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό,  προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα.
  5. Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μία βράση ώστε να δέσει η σάλτσα μας
  6. Για τον πουρέ κάστανο. Σκίζουμε τα κάστανα σταυρωτά και βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  7. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, καθαρίζουμε τα κάστανα. Κάνουμε πουρέ τα κάστανα πιέζοντας με την πρέσα, μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα και έχοντας χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το γάλα και το βούτυρο.
  8. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει ο πουρές ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
  9. Σερβίρουμε σε πιατέλα τον πουρέ με το μοσχάρι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store