Τα «μπουρμπουρέλια» όπως λέγονται στη Κεφαλονιά ή «Ψαροκόλλυβα», «Πολυσπόρια», «Βαρβάρα», «Παλικαριά» ή και «Φωτοκόλυβα» όπως λέγονται στη Κρήτη δεν είναι άλλο, από ένα μείγμα οσπρίων που βράζονται (μπουρμπουλίζονται, εξου και η ονομασία Μπουρμπουρέλια) όλα μαζί και σερβίρονται σαν σούπα ή σαλάτα.
Από περιοχή σε περιοχή στη Ελλάδα εθιμοτυπικά φτιάχνονται διαφορετικές ημέρες, στην Μακεδονία στης 4 Δεκεμβρίου, στην Κρήτη την παραμονή των Φώτων, ενώ στην Κεφαλονιά στης 21 Νοεμβρίου, την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στην Κεφαλονιά βέβαια, υπάρχει μέχρι και εκκλησία, παναγία η «Μπουρμπουρελού» ή «Μισσοσπορίτισσα» στο Αφράτο Λειβαθούς. Την ημέρα αυτή, οι γεωργοί πήγαιναν στην Παναγία τους καρπούς που ήθελαν να φυτέψουν, όπως φακές, στάρι, ρεβίθια, κουκιά για να τα ευλογήσει με τη χάρη της και να έχουν καλή σοδιά. Οι νοικοκυρές, έπαιρναν τους λειτουργημένους και ευλογημένους καρπούς και έφτιαχναν αυτό το φαγητό στην οικογένεια τους. Μέρος από αυτό, τάιζαν τα ζώα για να είναι γερά και τα έσπερναν στα χωράφια τους.
Πέρα από τα έθιμα του κάθε τόπου, το συγκεκριμένο φαγητό αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που αντικαθιστά επάξια το κρέας και θα πρέπει να καθιερωθεί σε κάθε νοικοκυριό.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη