Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Παραδοσιακή τραχανόπιτα

20 Ιανουάριος, 2021

Μια νόστιμη, θρεπτική, απολαυστική πίτα με φύλλο που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα με γλυκό ή και ξινό τραχανά. Μπορείς να την απολαύσεις μαζί με το κυρίως πιάτο ζεστή ή κρύα και αποτελεί ιδανικό πρωϊνό της επόμενης μέρας. Σ’ αυτούς που τους αρέσουν οι πίτες ή τα πιττάκια και όλα αυτά που περιέχουν ζύμη ή φύλλο, δεν λένε όχι σε ένα κομμάτι τραχανόπιτας όταν μάλιστα ξέρουν ποια χέρια την έφτιαξαν. 

Σήμερα οι νοικοκυρές προμηθεύονται τον τραχανά έτοιμο από σούπερ μάρκετ ή από διάφορα καταστήματα τροφίμων. Θέλει τέχνη η παρασκευή του και έχει κάποια μυστικά για να πετύχει. Μυστικά τα οποία γνώριζαν καλά οι νοικοκυρές της υπαίθρου που μάθαιναν από τις μανάδες τους να φτιάχνουν τον μεγαλύτερο όγκο τροφών που κατανάλωνε το νοικοκυριό. Ο τραχανάς ή ξινόχοντρος όπως τον αποκαλούν στην Κρήτη είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από χοντροσπασμένο σιτάρι και προβατίσιο ή κατσικίσιο γάλα.

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο, που το γάλα είναι πιο «παχύ», δηλαδή έχει περισσότερα λιπαρά, φτιάχνεται ο καλύτερος τραχανάς και απλώνεται στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο για να ξεραθεί. Ο αποξηραμένος τραχανάς φυλάσσεται σε δροσερό μέρος για να συντηρηθεί όλο το χρόνο.  Οι παλιές νοικοκυρές φύλασσαν τον τραχανά σε φαντές λευκές σακούλες ώστε να αερίζεται και τον διατηρούσαν όλο το διάστημα μέχρι να φτιάξουν την επόμενη χρονιά την καινούργια παραγωγή.

Υλικά

  • 150γρ. γλυκός τραχανά Λαμίας Θησαυροί της Ελλάδας
  • 400ml γάλα φρέσκο
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 αυγό
  • 350γρ. φέτα
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το άλειμμα

  • 100ml γάλα
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη.
  2. Ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και το ξύσμα λεμονιού,  προσθέτουμε τα 200 γραμμάρια από τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε.
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το μείγμα, ρίχνουμε την υπόλοιπη φέτα θρυμματισμένη σε όλη την επιφάνεια.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 - 45 λεπτά στις αντιστάσεις.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store